21.- |
Crecimiento, acumulación y distribución de materia seca en dos variedades de amaranto ( Amaranthus hypochondriacus y A. cruentus) bajo fertigación
Monroy Pedroza, Diego1; Martínez Hernández, José de Jesús1; Gavi Reyes, Francisco2; Torres Aquino, Margarita1; Hernández Ríos, Ismael1
1Colegio de Postgraduados, San Luis Potosí. México; 2Colegio de Postgraduados, Texcoco, Estado de México. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 14-21]
|
|
22.- |
Dose-dependent effect of recombinant CHH-B1 on osmoregulatory capacity and Na+/K+-ATPase expression in bilaterally eyestalk-ablated shrimp Litopenaeus vannamei
Camacho Jiménez, Laura1; Díaz, Fernando1; Sánchez Castrejón, Edna1; Montiel Arzate, Ariana1; Ponce Rivas, Elizabeth1
1Centro de Investigación Científica y Educación Superior de Ensenada, Departamento de Biotecnología Marina, Ensenada, Baja California. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 58-65]
|
|
23.- |
Efecto de levaduras de origen marino y ulvan en el control poscosecha de Penicillium italicum agente causal del moho azul en limón persa
Vázquez Vázquez, María Luisa1; Chiquito Contreras, Roberto Gregorio1; Sanchez Viveros, Gabriela1; Reyes Pérez, Juan José2; Martinez Hernandez, María de Jesús1; Hernandez Montiel, Luis Guillermo3
1Universidad Veracruzana, Facultad de Ciencias Agrícolas, Jalapa, Veracruz. México; 2Universidad Técnica Estatal de Quevedo, Quevedo, Los Ríos. Ecuador; 3Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C., La Paz, Baja California Sur. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 78-88]
|
|
24.- |
Effect of dietary prebiotic inulin and probiotic Bacillus subtilis and Lactobacillus sp., on the intestinal microbiota of white shrimp Litopenaeus vannamei
Escobedo Fregoso, Cristina1; Quiroz Guzmán, Eduardo1; Mendoza Carrion, Gabriela2; Peña Rodríguez, Alberto1
1Instituto Politécnico Nacional, Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, S.C., La Paz, Baja California Sur. México; 2Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C., La Paz, Baja California Sur. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 50-57]
|
|
25.- |
Emergencia y características agronómicas del Cucumis sativus a la aplicación de quitosano, Glomus cubense y ácidos húmicos
Reyes Pérez, Juan José1; Rivero Herrada, Marisol1; Andagoya Fajardo, Cristian Josué1; Beltrán Morales, Félix Alfredo2; Hernández Montiel, Luís Guillermo3; García Liscano, Ana Elizabeth4; Ruiz Espinoza, Francisco Higinio2
1Universidad Técnica Estatal de Quevedo, Quevedo, Los Ríos. Ecuador; 2Universidad Autónoma de Baja California Sur, La Paz, Baja California Sur. México; 3Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, S.C., La Paz, Baja California Sur. México; 4Instituto Tecnológico Superior, Quevedo, Los Ríos. Ecuador
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 38-44]
|
|
26.- |
Evaluación del desarrollo y la estabilidad de una nanoemulsión de vainilla ( Vanilla planifolia) a partir de un extracto no alcohólico
Mendoza Sánchez, Liliana G1; Rodríguez España, Melissa1; Martínez Rodríguez, Javier1; García Galindo, Hugo S1; Cruz Medina, Javier De la1; Cano Sarmiento, Cynthia1; Monroy Rivera, José A1
1Instituto Tecnológico de Veracruz, Tecnológico Nacional de México, Veracruz. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 22-29]
|
|
27.- |
Extraction of phenolic compounds from agro-industrial by-products by fungal fermentation with potential use as additives for meat and meat products. A review
Vargas Sánchez, Rey David1; Torres Martínez, Brisa del Mar1; Torrescano Urrutia, Gastón Ramón1; Sánchez Escalante, Armida1; Esqueda, Martín2
1Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C., Coordinación de Tecnología de Alimentos de Origen Animal, Hermosillo, Sonora. México; 2Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C., Coordinación de Tecnología de Alimentos de Origen Vegetal, Hermosillo, Sonora. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 66-77]
|
|
28.- |
Frequency, territorial distribution and antimicrobial resistance of Salmonella spp. on bovine cattle feces from the Altos Sur region of Jalisco State, Mexico
Navarro Villarruel, Claudia Luz1; Ibarra Velázquez, Luz María1; Diosdado Rojas, Joel David1; Madriz Elisondo, Ana Luisa1; Cardona López, Marco Antonio1; Varela Hernández, Juan José1; Silva Sánchez, Jesús2; Arvizu Medrano, Sofía María3; Padilla Frausto, J. Jesús1
1Universidad de Guadalajara, Centro Universitario de la Ciénega, Ocotlán, Jalisco. México; 2Instituto Nacional de Salud Pública, Centro de Investigación sobre Enfermedades Infecciosas, Cuernavaca, Morelos. México; 3Universidad Autónoma de Querétaro, Facultad de Química, Querétaro. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 5-13]
|
|
29.- |
Identificación molecular y evaluación de bacterias en el desarrollo vegetativo y producción de chile habanero
Adame García, Jacel1; Murillo Cuevas, Félix David1; Flores de la Rosa, Felipe Roberto2; Velázquez Mendoza, Víctor1; López Vázquez, Mario1; Cabrera Mireles, Héctor3; Antonio Vázquez, Efraín1
1Tecnológico Nacional de México, Úrsulo Galván, Veracruz. México; 2Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, Campo Experimental Ixtacuaco, Tlapacoyan, Veracruz. México; 3Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, Campo Experimental Cotaxtla, Medellín de Bravo, Veracruz. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 151-157]
|
|
30.- |
Isolation and properties of collagen extracted from mixed by-products obtained from different fish species
García Sifuentes, Celia Olivia1; Zamorano Apodaca, Julio Cesar1; Martínez Porchas, Marcel1; Scheuren Acevedo, Susana Maria1; Mazorra Manzano, Miguel Angel1
1Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C., Laboratorio de Bioquímica y Calidad de Productos Pesqueros, Hermosillo, Sonora. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 109-116]
|
|
31.- |
Leptospirosis at human-animal-environment interfaces in Latin-America: drivers, prevention, and control measures
López Robles, Guadalupe1; Córdova Robles, Francisca Nilza2; Sandoval Petris, Edgar3; Montalvo Corral, Maricela2
1Universidad de Sonora, Departamento de Agricultura y Ganadería, Hermosillo, Sonora. México; 2Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C., Hermosillo, Sonora. México; 3Universidad de Sonora, Departamento de Investigaciones Científicas y Tecnológicas, Hermosillo, Sonora. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 89-100]
|
|
32.- |
Mathematical modeling for ethanol, methanol and acetaldehyde generation through Mexican carignane grape ( Vitis vinifera) vinification process
Parra Vergara, Norma Violeta1; Parra Durazo, María Esther1; Sánchez Lucero, Manuel1; Burgos Hernández, Armando2; Cota Arriola, Octavio3; Rouzaud Sandez, Ofelia2; López Saiz, Carmen María3
1Universidad de Sonora, Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Hermosillo, Sonora. México; 2Instituto del Manejo, Conservación y Procesamiento de Alimentos, Hermosillo, Sonora. México; 3Universidad Estatal de Sonora, Hermosillo, Sonora. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 45-49]
|
|
33.- |
Metabolite profiling and antioxidant capacity of lettuce Lactuca sativa var. longifolia grown in an aquaponic system irrigated with shrimp effluents
Ramos Sotelo, Humberto1; Pérez Ramírez, Iza F2; Figueroa Pérez, Marely G3; Fierro Sañudo, Juan F4; León Cañedo, Jesús A4; Alarcón Silvas, Suammy G5; Reyes Moreno, Cuauhtémoc1; Páez Osuna, Federico6
1Universidad Autónoma de Sinaloa, Culiacán, Sinaloa. México; 2Universidad Autónoma de Querétaro, Centro Universitario, Querétaro. México; 3Universidad Tecnológica de Culiacán, Culiacán, Sinaloa. México; 4Universidad Autónoma de Sinaloa, Colegio de Ciencias Agropecuarias, Culiacán, Sinaloa. México; 5Universidad Autónoma de Sinaloa, Facultad de Ciencias del Mar, Mazatlán, Sinaloa. México; 6Universidad Nacional Autónoma de México, Instituto de Ciencias del Mar y Limnología, Mazatlán, Sinaloa. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 101-108]
|
|
34.- |
Partición de proteína de lactosuero en un sistema de extracción acuosa en dos fases
Valle Guadarrama, Salvador1; Domínguez Puerto, Ricardo2; Guerra Ramírez, Diana2
1Universidad Autónoma Chapingo, Departamento de Ingeniería Agroindustrial, Texcoco, Estado de México. México; 2Universidad Autónoma Chapingo, Departamento de Preparatoria Agrícola, Texcoco, Estado de México. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 117-124]
|
|
35.- |
Performance of Litopenaeus vannamei at different levels of daily protein intake and carbohydrate/protein ratios in low fishmeal content feeds
Ruvalcaba Márquez, Juan Carlos1; Martínez Antonio, Eliza1; Álvarez Ruíz, Píndaro2; Casillas Hernández, Ramón3; Mejía Ruíz, Humberto1; Magallón Barajas, Francisco Javier1
1Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C., La Paz, Baja California Sur. México; 2Instituto Politécnico Nacional, Centro Interdisciplinario de Investigación para el Desarrollo Integral Regional, Durango. México; 3Instituto Tecnológico de Sonora, Ciudad Obregón, Sonora. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 30-37]
|
|
36.- |
Prevalencia de Chlamydia abortus en cabras con problemas de aborto en la zona centro de Sinaloa, México
Castro Flores, Rebeca1; Gaxiola, Soila M1; Díaz Aparicio, Efrén2; Limón González, María M2; Romero Jarillo, Abril2; Enríquez Verdugo, Idalia1; Castro del Campo, Nohemí1; Rodríguez Gaxiola, Miguel A1; Montero Pardo, Arnulfo1; Diaz, Daniel1
1Universidad Autónoma de Sinaloa, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Culiacán, Sinaloa. México; 2Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, Centro Nacional de Investigación Disciplinaria Salud Animal e Inocuidad, Cuajimalpa, Ciudad de México. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 142-150]
|
|
37.- |
Recubrimiento comestible a base de alginato en combinación con eugenol nanoencapsulado y su efecto conservador en la vida útil de jitomate ( Solanum lycopersicum)
Piña Barrera, Andrés Mauricio1; Ramírez Pérez, Marbella Saraí2; Álvarez Román, Rocío3; Báez González, Juan Gabriel2; Amaya Guerra, Carlos Abel2; Galindo Rodríguez, Sergio Arturo2
1Universidad de Montemorelos, Facultad de Ciencias de la Salud, Montemorelos, Nuevo León. México; 2Universidad Autónoma de Nuevo León, Facultad de Ciencias Biológicas, San Nicolás de los Garza, Nuevo León. México; 3Universidad Autónoma de Nuevo León, Facultad de Medicina, Monterrey, Nuevo León. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 133-141]
|
|
38.- |
Removal of Eriochrome Black T from water using a chitosan/zeolite composite: a kinetic study
Guzmán Grijalva, Héctor Manuel1; Alvarado Ibarra, Juana2; Zamarrón Pulé, Martín Francisco1; Esquer Peralta, Javier1
1Universidad de Sonora, Departamento de Ingeniería Industrial, Hermosillo, Sonora. México; 2Universidad de Sonora, Departamento de Investigación en Polímeros y Materiales, Hermosillo, Sonora. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 158-166]
|
|
39.- |
Tropical fruits and by-products as a potential source of bioactive polysaccharides
Enríquez Valencia, Salma Alejandra1; Gonzalez Aguilar, Gustavo A1; López Martínez, Leticia X2
1Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C., Coordinación de Alimentos de Origen Vegetal, Hermosillo, Sonora. México; 2Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A. C., Hermosillo, Sonora. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 3 , Pág. 125-132]
|
|
40.- |
Análisis de crecimiento de epazote (Chenopodium ambrosioides L.) cultivado en invernadero
Aguilar Carpio, Cid1; González Maza, Sergio V2; Juárez López, Porfirio2; Alia Tejacal, Irán2; Palemón Alberto, Francisco3; Arenas Julio, Yasmani R4; Escalante Estrada, Alberto S5
1IDAGRO S. de R.L. de C.V., Tlayacapan, Morelos. México; 2Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Facultad de Ciencias Agropecuarias, Cuernavaca, Morelos. México; 3Universidad Autónoma de Guerrero, Facultad de Ciencias Agropecuarias y Ambientales, Iguala, Guerrero. México; 4Universidad Autónoma del Estado de México, Instituto de Ciencias Agropecuarias y Rurales, Toluca, Estado de México. México; 5Colegio de Postgraduados, Toluca, Estado de México. México
[ Biotecnia, México, 2021 Vol. 23 Núm. 2 , Pág. 113-119]
|
|