Biotecnia (541 documentos)


161.-
162.-
163.-
Evaluation of an antioxidant diet for tilapia Oreochromis niloticus with mango and roselle by-products inclusion
Concepción Brindis, A; Jiménez Ruíz, E.I1; Sumaya Martínez, M.T1; Rincones López, J.E; Sánchez Herrera, L.M1; Peraza Gómez, V2; Enedina Medina Carrillo, R3; Spanopoulos Hernández, M4
1Universidad Autónoma de Nayarit, Secretaría de Investigación y Posgrado, Tepic, Nayarit. México; 2Universidad Autónoma de Nayarit, Unidad Académica Escuela Nacional de Ingeniería Pesquera, San Blas, Nayarit. México; 3Universidad Autónoma de Nayarit, Unidad Académica de Ciencias Químico Biológicas y Farmacéuticas, Tepic, Nayarit. México; 4Instituto Tecnológico de Mazatlán, Mazatlán, Sinaloa. México
[Biotecnia, México, 2022 Vol. 24 Núm. 2 May-Ago, Pág. 69-76]

   
164.-
Extracción, caracterización y actividad antioxidante de lignina de lirio acuático (Eichhornia crassipes) y cáscara de nuez pecanera (Carya illinoinensis)
Espinoza Acosta, JL1; Montaño Leyva, B2; Valencia Rivera, DE3; Ledesma Osuna, AI2; Vega Ríos, A4
1Universidad Estatal de Sonora, Navojoa, Sonora. México; 2Universidad de Sonora, Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Hermosillo, Sonora. México; 3Universidad de Sonora, Departamento de Ciencias Químico-Biológicas y Agropecuarias, Caborca, Sonora. México; 4Centro de Investigación en Materiales Avanzados, Departamento de Ingeniería y Química de Materiales, Chihuahua. México
[Biotecnia, México, 2022 Vol. 24 Núm. 2 May-Ago, Pág. 94-103]

   
165.-
166.-
Physicochemical study of chitin and chitosan obtained from California brown shrimp (Farfantepenaeus californiensis) exoskeleton
Martínez Robinson, K1; Martínez Inzunza, A2; Rochín Wong, S2; Rodríguez Córdova, RJ2; Vásquez García, SR3; Fernández Quiroz, D2
1Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C, Grupo de Investigación en Biopolímeros, Hermosillo, Sonora. México; 2Universidad de Sonora, Departamento de Ingeniería Química y Metalurgia, Hermosillo, Sonora. México; 3Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo, Departamento de Ingeniería Química, Morelia, Michoacán. México
[Biotecnia, México, 2022 Vol. 24 Núm. 2 May-Ago, Pág. 28-35]

   
167.-
168.-
169.-
170.-
171.-
Scales removal to improve the appearance and quality of onion
Barrales Heredia, SM1; Grimaldo Juárez, O1; Suárez Hernández, AM2; Soto Ortiz, R1; González Mendoza, D1; Avendaño Reyes, L1
1Universidad Autónoma de Baja California, Instituto de Ciencias Agrícolas, México; 2Universidad Autónoma de Baja California, Facultad de Ingeniería y Negocios, San Quintín, Baja California. México
[Biotecnia, México, 2022 Vol. 24 Núm. 2 May-Ago, Pág. 135-141]

   
172.-
Use of mezcal vinasses to produce methane by co-digestion with bovine manure
Zelaya Benavidez, EA1; Martínez Gutiérrez, GA1; Robles, Morales, I1
1Instituto Politécnico Nacional, Centro Interdisciplinario de Investigación para el Desarrollo Integral Regional, Santa Cruz Xoxocotlán, Oaxaca. México
[Biotecnia, México, 2022 Vol. 24 Núm. 2 May-Ago, Pág. 53-58]

   
173.-
Actividad de tres aceites esenciales sobre la mortalidad de Rhyzopertha dominca (F.) en trigo almacenado
Iturralde García, R.D1; Borboa Flores, J1; Sánchez Maríñez, R.I2; Cortez Rocha, M.O1; Cinco Moroyoqui, F.J1; Wong Corral, F.J1
1Universidad de Sonora, Departamento de Investigacion y Posgrado en Alimentos, Hermosillo, Sonora. México; 2Universidad de Sonora, Departamento de Ciencias Químico Biológicas, Hermosillo, Sonora. México
[Biotecnia, México, 2022 Vol. 24 Núm. 1 Ene-Abr, Pág. 164-170]

   
174.-
Antibacterial activity and acute toxicity study of standardized aqueous extract of Randia monantha Benth fruit
Juárez Trujillo, Naida1; Tapia Hernández, Fredy Erubiel2; Alvarado Olivarez, Mayvi3; Beristain Guevara, César I1; Pascual Pineda, Luz Alicia1; Jiménez Fernández, Maribel1
1Universidad Veracruzana, Centro de Investigación y Desarrollo en Alimentos, Jalapa, Veracruz. México; 2Universidad Veracruzana, Facultad de Ciencias Químicas, Jalapa, Veracruz. México; 3Universidad Veracruzana, Instituto de Neuroetología, Jalapa, Veracruz. México
[Biotecnia, México, 2022 Vol. 24 Núm. 1 Ene-Abr, Pág. 38-45]

   
175.-
   
176.-
177.-
178.-
179.-
180.-
Effect of substrates on the kefir grain biomass production and antioxidant activity
Altamirano Carranza, A.S1; Tejeda Mansir, A2; Noriega Rodríguez, J.A1; del Toro Sánchez, C.L3; Rodríguez Figueroa, J.C1
1Universidad de Sonora, Departamento de Ingeniería Química, Hermosillo, Sonora. México; 2Universidad de Sonora, Departamento de Investigaciones Científicas y Tecnológicas, Hermosillo, Sonora. México; 3Universidad de Sonora, Departamento de Investigación en Ciencias de los Alimentos, Hermosillo, Sonora. México
[Biotecnia, México, 2022 Vol. 24 Núm. 1 Ene-Abr, Pág. 157-163]