101.- |
Efectos de heterosis en poblaciones nativas de maíz y sus cruzas F1
Cervantes Adame, Yessica F1; Rebolloza Hernández, Hermes1; Broa Rojas, Elizabeth2; Olvera Velona, Angeluz1; Bahena Delgado, Gregorio1
1Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Escuela de Estudios Superiores de Xalostoc, Cuautla, Morelos. México; 2Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Escuela de Estudios Superiores de Totolapan, Totolapan, Morelos. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , ]
|
|
102.- |
Evaluación del ciclo del nitrógeno en un suelo agrícola perturbado con compuestos Salfen de níquel y zinc
López Pacheco, Andrea Alicia1; Escárcega Bobadilla, Martha Verónica2; Mondragón Camarillo, Laura3; Hayano Kanashiro, Corina1; Varela Romero, Alejandro1; Vílchez Vargas, Ramiro4; Calderón, Kadiya1
1Universidad de Sonora, Departamento de Investigaciones Científicas y Tecnológicas, Hermosillo, Sonora. México; 2Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Química, Ciudad de México. México; 3Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Iztacala, Tlalnepantla, Estado de México. México; 4Otto von Guericke University, Department of Gastroenterology, Hepatology and Infectious Diseases, Magdeburgo, Sajonia-Anhalt. Alemania
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , Pág. 29-39]
|
|
103.- |
Evaluación del ciclo del nitrógeno en un suelo agrícola perturbado con compuestos Salfen de níquel y zinc
López Pacheco, Andrea Alicia1; Escárcega Bobadilla, Martha Verónica2; Mondragón Camarillo, Laura3; Hayano Kanashiro, Corina1; Varela Romero, Alejandro1; Vílchez Vargas, Ramiro4; Calderón, Kadiya1
1Universidad de Sonora, Departamento de Investigaciones Científicas y Tecnológicas, Hermosillo, Sonora. México; 2Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Química, Ciudad de México. México; 3Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Iztacala, Iztapalapa, Ciudad de México. México; 4Otto von Guericke University, Department of Gastroenterology, Hepatology and Infectious Diseases, Magdeburgo, Sajonia-Anhalt. Alemania
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , ]
|
|
104.- |
Evaluación fisicoquímica y sensorial de un pan tipo baguette utilizando harinas de trigo (Triticum spp) y chícharo (Pisum sativum L.)
Calvo Carrillo, María de la Concepción1; López Méndez, Oliverio Xicoténcatl2; Carranco Jáuregui, María Elena1; Marines, Jared2
1Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Departamento de Nutrición Animal "Dr. Fernando Pérez-Gil Romo", Ciudad de México. México; 2The Culinary Central, Ciudad de México. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , Pág. 116-124]
|
|
105.- |
Evaluación fisicoquímica y sensorial de un pan tipo baguette utilizando harinas de trigo (Triticum spp) y chícharo (Pisum sativum L.)
Calvo Carrillo, María de la Concepción1; López Méndez, Oliverio Xicoténcatl2; Carranco Jáuregui, María Elena1; Marines, Jared2
1Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Departamento de Nutrición Animal "Dr. Fernando Pérez-Gil Romo", Ciudad de México. México; 2The Culinary Central, Ciudad de México. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , ]
|
|
106.- |
Fenotipeo y selección de líneas S1 segregantes de maíz tolerantes a estrés hídrico
Rebolloza Hernández, Hermes1; Cervantes Adame, Yessica F1; Broa Rojas, Elizabeth2; Bahena Delgado, Gregorio1; Olvera Velona, Angeluz1
1Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Escuela de Estudios Superiores de Xalostoc, Ayala, Morelos. México; 2Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Escuela de Estudios Superiores de Totolapan, Totolapan, Morelos. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , Pág. 20-28]
|
|
107.- |
Fenotipeo y selección de líneas S1 segregantes de maíz tolerantes a estrés hídrico
Rebolloza Hernández, Hermes1; Cervantes Adame, Yessica F1; Broa Rojas, Elizabeth2; Bahena Delgado, Gregorio1; Olvera Velona, Angeluz1
1Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Escuela de Estudios Superiores de Xalostoc, Cuautla, Morelos. México; 2Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Escuela de Estudios Superiores de Totolapan, Totolapan, Morelos. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , ]
|
|
108.- |
New features on spatial distribution, age and growth of the protected species Totoaba macdonaldi in the Gulf of California
Rodríguez García, Oswaldo U1; Román Rodríguez, Martha J2; Morales Bojorquez, Enrique1; Anda Montañez, Juan A. de1; García De León, Francisco J3; Campos Dávila, Lucia1; Bervera León, Horacio1; Rivera Rodríguez, Laura B4
1Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C., La Paz, Baja California Sur. México; 2Comisión de Ecología y Desarrollo Sustentable del Estado de Sonora, San Luis Río Colorado, Sonora. México; 3Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C., Laboratorio de Genética para la Conservación, La Paz, Baja California Sur. México; 4Universidad Autónoma de Sinaloa, Facultad de Ciencias del Mar, Mazatlán, Sinaloa. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , Pág. 61-72]
|
|
109.- |
New features on spatial distribution, age and growth of the protected species Totoaba macdonaldi in the Gulf of California
Rodríguez García, Oswaldo U1; Román Rodríguez, Martha J2; Morales Bojorquez, Enrique1; Anda Montañez, Juan A. De1; García De León, Francisco J3; Campos Dávila, Lucia1; Bervera León, Horacio1; Rivera Rodríguez, Laura B4
1Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C., La Paz, Baja California Sur. México; 2Comisión de Ecología y Desarrollo Sustentable del Estado de Sonora, San Luis Río Colorado, Sonora. México; 3Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C., Laboratorio de Genética para la Conservación, La Paz, Baja California Sur. México; 4Universidad Autónoma de Sinaloa, Facultad de Ciencias del Mar, Mazatlán, Sinaloa. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , ]
|
|
110.- |
|
|
111.- |
Physicochemical and microbiological characterization, and evaluation of the antibacterial and antioxidant activity of propolis produced in two seasons and two areas of the eastern edge of the Sonoran Desert
Vargas Sánchez, Rey David1; Torrescano Urrutia, Gastón R1; Sánchez Escalante, Armida1
1Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C., Coordinación de Tecnología de Alimentos de Origen Animal, Hermosillo, Sonora. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , Pág. 46-52]
|
|
112.- |
Poly (Lactic Acid) Electrospun fibers loaded with Rumex hymenosepalus extract: preparation and characterization
Torres Salcido, Cristian Enrique1; Rodríguez León, Ericka2; Castillo Ortega, María Mónica3; Ramírez Bon, Rafael4; Moreno Corral, Ramón3; Burruel Ibarra, Silvia Elena3; Corella Madueño, María Alba Guadalupe1; Armenta Villegas, Lorena1
1Universidad de Sonora, Departamento de Ciencias Químico Biológicas, Hermosillo, Sonora. México; 2Universidad de Sonora, Departamento de Física, Hermosillo, Sonora. México; 3Universidad de Sonora, Departamento de Investigación en Polímeros y Materiales, Hermosillo, Sonora. México; 4Instituto Politécnico Nacional, Centro de Investigación y Estudios Avanzados, Querétaro. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , Pág. 108-115]
|
|
113.- |
Poly (Lactic Acid) Electrospun fibers loaded with Rumex hymenosepalus extract: preparation and characterization
Torres Salcido, Cristian Enrique; Rodríguez León, Ericka; Castillo Ortega, María Mónica1; Ramírez Bon, Rafael2; Moreno Corral, Ramón1; Burruel Ibarra, Silvia Elena1; Corella Madueño, María Alba Guadalupe; Armenta Villegas, Lorena
1Universidad de Sonora, Departamento de Ciencias Químico Biológicas, Hermosillo, Sonora. México; 2Instituto Politécnico Nacional, Centro de Investigación y de Estudios Avanzados, Querétaro. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , ]
|
|
114.- |
Silver nanoparticles coated with chitosan against Fusarium oxysporum causing the tomato wilt
Alvarez Carvajal, Francisco1; Gonzalez Soto, Tania1; Armenta Calderón, AD1; Méndez Ibarra, Rogelio1; Esquer Miranda, Edgard1; Juarez, Josue2; Encinas Basurto, David1
1Universidad Estatal de Sonora, Facultad de Horticultura, Hermosillo, Sonora. México; 2Universidad de Sonora, Departamento de Física, Hermosillo, Sonora. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , Pág. 73-80]
|
|
115.- |
Silver nanoparticles coated with chitosan against Fusarium oxysporum causing the tomato wilt
Alvarez Carvajal, Francisco1; Gonzalez Soto, Tania1; Armenta Calderón, AD1; Méndez Ibarra, Rogelio1; Esquer Miranda, Edgard1; Juarez, Josue2; Encinas Basurto, David1
1Universidad Estatal de Sonora, Facultad de Horticultura, Hermosillo, Sonora. México; 2Universidad de Sonora, Departamento de Física, Hermosillo, Sonora. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , ]
|
|
116.- |
Synthesis of ceramic supports based on HA+ In2TiO5 for accelerated growth of Mycobacterium smegmatis
Vazquez Paz, Flor Madalitza1; Brown Bojórquez, Francisco2; Garibay Escobar, Adriana1; Muñoz Palma, Iliana Celina Infanta1; Perez Tello, Manuel3
1Universidad de Sonora, Departamento de Ciencias Químico Biológicas, Hermosillo, Sonora. México; 2Universidad de Sonora, Departamento de Investigación en Polímeros y Materiales, Hermosillo, Sonora. México; 3Universidad de Sonora, Departamento de Ingeniería Química y Metalurgia, Hermosillo, Sonora. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , Pág. 125-130]
|
|
117.- |
Synthesis of ceramic supports based on HA+ In2TiO5 for accelerated growth of Mycobacterium smegmatis
Vazquez Paz, Flor Madalitza1; Brown Bojórquez, Francisco2; Garibay Escobar, Adriana1; Muñoz Palma, Iliana Celina Infanta1; Perez Tello, Manuel3
1Universidad de Sonora, Departamento de Ciencias Químico Biológicas, Hermosillo, Sonora. México; 2Universidad de Sonora, Departamento de Investigación en Polímeros y Materiales, Hermosillo, Sonora. México; 3Universidad de Sonora, Departamento de Ingeniería Química y Metalurgia, Hermosillo, Sonora. México
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 3 , ]
|
|
118.- |
|
|
119.- |
|
|
120.- |
Assessment of antioxidant enzymes in leaves and roots of Phaseolus vulgaris plants under cadmium stress
Gutiérrez Martínez, Paulina Beatriz1; Torres Morán, Martha Isabel1; Romero Puertas, María C2; Casas Solís, Josefina1; Zarazúa Villaseñor, Patricia1; Sandoval Pinto, Elena1; Ramírez Hernández, Blanca Catalina1
1Universidad de Guadalajara, Centro Universitario de Ciencias Biológicas y Agropecuarias, Zapopan, Jalisco. México; 2Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Estación Experimental del Zaidín, Granada. España
[ Biotecnia, México, 2020 Vol. 22 Núm. 2 , ]
|
|