Tricholoma matsutake: an edible mycorrhizal mushroom of high socioeconomic relevance in China



Document title: Tricholoma matsutake: an edible mycorrhizal mushroom of high socioeconomic relevance in China
Journal: Revista mexicana de micología
Database: PERIÓDICA
System number: 000422390
ISSN: 0187-3180
Authors: 1
2
1
3
Institutions: 1Yunnan Institute for Tropical Crop Research, China
2Chinese Academy of Sciences, Kunming Institute of Botany, Shanghai. China
3Yunnan Academy of Agricultural Sciences, Biotechnology and Germplasm Resources Institute, Kunming. China
Year:
Season: Dic
Volumen: 46
Country: México
Language: Inglés
Document type: Revisión bibliográfica
Approach: Descriptivo
Spanish abstract Antecedentes: Casi todas las especies mundialmente famosas de hongos micorrícicos comestibles (HMC), o especies estrechamente relacionadas, crecen naturalmente en China. Sin embargo, China tiene algunos hongos comestibles con distribución rara en relación al resto del mundo y con gran importancia económica. Objetivo: Revisar el estado del arte en China de uno de los HMC con mayor importancia a nivel mundial: Tricholoma matsutake. Resultados y conclusión: El matsutake es un complejo de especies que se distribuyen en todo el mundo y que tradicionalmente han sido muy demandadas en Japón. El crecimiento de los basidiomas de matsutake inicia a partir de una mezcla de suelo con micelio y ectomicorrizas llamado "shiro". El desarrollo del shiro está estrechamente relacionado con la edad de las plantas hospedantes. En Pinus densiflora generalmente comienza cuando los árboles tienen entre 10 y 20 años de edad. Los basidiomas comienzan a producirse de tres a cuatro años después de la formación del shiro. La recolección y comercialización de esta especie representa una importante fuente de sustento para los agricultores locales chinos, especialmente en las regiones montañosas donde el ingreso neto es relativamente bajo. Actualmente, existen diferentes iniciativas proteger y cultivar el matsutake
English abstract Background: Almost all world-famous species of edible mycorrhizal mushrooms (EMMs), or closely related species, grow naturally in China. However, China has some outstanding edible mushrooms due to their rare distribution in the rest of the world and because of their great economic importance. Objective: To review the state of the art in China of one of the EEMs with greatest importance worldwide: Tricholoma matsutake. Results and conclusion: The matsutake is a complex of species closely related which are distributed world-wide and have traditionally been highly demanded in Japan. The growth of matsutake basidiomata starts from a mixture of soil with mycelium and ectomycorrhizas called “shiro”. The shiro development is closely correlated with the age of the host plants. In Pinus densiflora usually begins when the trees are 10-20 years old. The basidiomata begin to be produced three to four years after the shiro is formed. The harvesting and trading of this species, represents an important source of livelihood for Chinese local farmers, especially in rural mountainous regions where the net income is relatively low. Currently, there are different initiatives to protect and cultivate the matsutake mushroom
Disciplines: Agrociencias,
Economía
Keyword: Fitotecnia,
Silvicultura,
Economía agrícola,
Matsutake,
Simbiosis ectomicorrícica,
Productos forestales no maderables,
Conservación
Keyword: Crop husbandry,
Silviculture,
Agricultural economics,
Matsutake,
Ectomycorrhizal symbiosis,
Non-timber forest products,
Conservation
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