Impact of increasing dietary oil concentrations with a constant energy level on the tolerance of broiler chickens to a high ambient temperature



Document title: Impact of increasing dietary oil concentrations with a constant energy level on the tolerance of broiler chickens to a high ambient temperature
Journal: Revista mexicana de ciencias pecuarias
Database: PERIÓDICA
System number: 000439911
ISSN: 2007-1124
Authors: 1
2
1
2
1
Institutions: 1Damanhour University, Faculty of Agriculture, Damanhour, Behera. Egipto
2King Abdulaziz University, Faculty of Meteorology, Yeda. Arabia Saudita
Year:
Season: Abr-Jun
Volumen: 9
Number: 2
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract Pollos de engorda (n= 140) se utilizaron en un diseño experimental de cuatro tratamientos distribuidos al azar con siete repeticiones por tratamiento y cinco pollos por repetición. Durante 21 a 42 días de edad, los pollos se alimentaron con dietas iso-calóricas e iso-nitrogenadas que contenían cuatro niveles de aceites vegetales alimenticios (AVA), 2.7, 4, 6 y 8%. Durante los días 25, 27, 31-33 y 38 a 40 de edad, los pollos se expusieron a estrés calórico durante 4 h al día (1000-1400 h) a 34 oC, y 70-75 % de humedad relativa. La dieta AVA 8% significativamente incrementó la ganancia de peso corporal en comparación con los otros niveles. La conversión alimenticia, la tasa de conversión de proteína, tasa de conversión de energía metabolizable e Índice de la producción europea mejoraron significativamente debido a la alimentación con AVA 8% versus AVA 6%. Alimentación con AVA8%aumentó significativamente los porcentajes de proteína y lípidos de carne, en comparación con el grupo testigo (AVA2.7%), pero disminuyó la lipoproteína plasmática de baja densidad, lipoproteínas de muy baja densidad y los linfocitos. El nivel de AVA8% aumentó significativamente el volumen celular medio, hemoglobina celular media y peso y porciento de bursa comparado con el testigo. Además, 6% y 8% AVA aumentaron significativamente la capacidad antioxidante total plasmática en comparación con el grupo control, pero disminuyó el malondialdehído. Así, pollos de engorda alimentados con una dieta que contiene 8% de aceites vegetales, tienen una mayor tolerancia al estrés calórico
English abstract Broiler males (n= 140) were used in a straight-run experimental design and distributed randomly among four treatment groups with seven replicates per treatment and five broilers per replicate. During 21-42 d old, the chickens were fed iso-caloric and iso-nitrogenous diets containing four levels of dietary vegetable oils (DVO), of 2.7, 4, 6 and 8%. During d 25-27, 31-33, and 38-40 of age, broilers were exposed to heat stress for 4 h a day (1000-1400 h) at 34 ºC, 70-75 % relative humidity. Feeding an 8% DVO diet significantly increased body weight gain compared to the other DVO levels. The feed conversion ratio, protein conversion ratio, metabolizable energy conversion ratio and European production index were significantly enhanced due to feeding an 8% DVO diet compared to a diet containing 6% DVO. Feeding 8% DVO significantly increased the meat protein and lipid percentages, compared to the control group (2.7 % DVO), but decreased the plasma low-density lipoprotein, very-low-density lipoprotein and lymphocytes. Feeding 8% DVO significantly increased the mean cell volume and mean cell hemoglobin, and bursa weight and percentage compared to the control. In addition, 6 and 8% DVO significantly increased the plasma total antioxidant capacity compared to the control group, but decreased the malondialdehyde. Thus, broilers fed a diet containing 8% DVO have an increased tolerance to heat stress, as evidenced by increasing the productive performance, meat quality, blood hematological and biochemical traits, antioxidants and immunity
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia
Keyword: Aves de corral,
Pollos de engorda,
Estrés calórico,
Crecimiento,
Respuesta fisiológica,
Inmunidad
Keyword: Poultry,
Broilers,
Heat stress,
Growth,
Physiological response,
Immunity
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