Physical and chemical attributes of feijoa fruit in Veracruz, Mexico



Document title: Physical and chemical attributes of feijoa fruit in Veracruz, Mexico
Journal: Revista Chapingo. Serie horticultura
Database: PERIÓDICA
System number: 000434269
ISSN: 1027-152X
Authors: 1
1
2
1
Institutions: 1Universidad Autónoma Chapingo, Chapingo, Estado de México. México
2Instituto Tecnológico Superior de Huatusco, Huatusco, Veracruz. México
Year:
Season: Ene-Abr
Volumen: 24
Number: 1
Country: México
Language: Español, inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract La feijoa es un frutal cultivado recientemente en las montañas altas de Veracruz, México. Los objetivos del presente estudio fueron determinar algunas características fisicoquímicas y nutricionales de frutos de feijoa cosechados en Veracruz y mostrar que algunos de estos atributos son equiparables a los de frutos de otras zonas productoras. Se obtuvieron frutos de tamaño comercial de árboles de ocho años con una sola aplicación de composta al año. Los sólidos solubles totales, pH y acidez de la pulpa, en frutos almacenados a 4, 12 y 25 °C, fueron similares a los reportados en feijoas cultivadas en zonas templadas. Los resultados de contenido de carbohidratos, grasa, fibra, cenizas, humedad y proteína en la pulpa difieren ligeramente a los reportados en la literatura. Por otro lado, la concentración de vitamina C fue mayor en la cáscara que en la pulpa. Esta es la primera información sobre parámetros de calidad de la feijoa cultivada en México. Este cultivo se adaptó adecuadamente al ambiente de una zona tropical de altura
English abstract The feijoa is a fruit tree recently grown in the highlands of Veracruz, Mexico. The objectives of this study were to determine some physicochemical and nutritional characteristics of feijoa fruits harvested in Veracruz and to show that some of these attributes are comparable to those of fruits from other producing areas. Commercial-sized fruits were obtained from eight-year-old trees with a single compost application per year. The total soluble solids, pH and acidity of the pulp, in fruits stored at 4, 12 and 25 °C, were similar to those reported in feijoas cultivated in temperate zones. The carbohydrate, fat, fiber, ash, moisture and protein contents in the pulp differ slightly from those reported in the literature. On the other hand, the concentration of vitamin C was higher in the shell than in the pulp. This is the first information on quality parameters of feijoa grown in Mexico. This crop was appropriately adapted to the environment of a high tropical zone
Disciplines: Agrociencias,
Química
Keyword: Frutales,
Química de alimentos,
Características agronómicas,
Bromatología,
Acca sellowiana,
Vitamina C,
Postcosecha
Keyword: Fruit trees,
Food chemistry,
Agronomic characteristics,
Acca sellowiana,
Vitamin C,
Bromatology,
Postharvest
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