Diagnosis of the palatability of fruits of three fodder trees in ruminants



Document title: Diagnosis of the palatability of fruits of three fodder trees in ruminants
Journal: Ecosistemas y recursos agropecuarios
Database: PERIÓDICA
System number: 000390132
ISSN: 2007-9028
Authors: 1
1
1
2
1
1
2
Institutions: 1Universidad Autónoma de Guerrero, Unidad Académica de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Chilpancingo, Guerrero. México
2Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Puebla. México
Year:
Season: Ene-Abr
Volumen: 3
Number: 7
Pages: 121-127
Country: México
Language: Inglés
Document type: Nota breve o noticia
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract Se determinó la composición química y digestibilidad in vitro de materia seca (DIVMS) y orgánica (DIVMO) de frutos de Pithecellobium dulce, Acacia cochliacantha y Acacia farnesiana. Se realizaron pruebas de cafetería en becerros, ovinos y caprinos, para determinar el consumo de materia seca y coeficiente de preferencia de palatabilidad de frutos como fuente de alimento. El contenido de proteína cruda, fibra detergente neutra y acida fue mayor en el frutos de A. cochliacantha (p < 0.001) con 11.1, 55.0 y 38.3 %, respectivamente. Los fenoles totales fueron mayores (p < 0.001) en frutos de A. farnesiana con 39.7 %. La DIVMS y DIVMO fue mayor (p < 0.001) en frutos del P. dulce con 57.7 y 35.6 %, respectivamente. Los frutos de mayor palatabilidad fueron P. dulce (p < 0.0001) en Becerros y A. cochliacanta en Ovejas y Cabras (p < 0.05). La palatabilidad de los frutos de las arbóreas estuvo determinada por la composición química
English abstract The chemical composition, in vitro dry matter (IVDMD) and organic matter (IVOMD) digestibility of the fruits of Pithecellobium dulce, Acacia farnesiana and Acacia cochliacantha were determined. A cafeteria test in calves, sheep and goats was developed to determine through consumption of dry matter and coefficient of preference the palatability of these fruits as a feed source. Crude protein and neutral and acid detergent fiber contents were higher in the A. cochliacantha fruit (p < 0.001) with 11.1, 55.0 and 38.3 %, respectively. Total phenols were higher (p < 0.001) in A. farnesiana fruit with 39.7 %. The IVDMD and IVOMD were greater (p < 0.001) in P. dulce fruit with 57.7 and 35.6 %, respectively. The P. dulce fruit was more palatable (p < 0.0001) for calves and those of A. cochliacanta for sheep and goats (p < 0.05). It is concluded that palatability was higher for A. cochliacanta and P. dulce fruits due to their chemical composition
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia
Keyword: Nutrición animal,
Pithecellobium dulce,
Acacia farnesiana,
Acacia cochliacantha,
Arboles forrajeros,
Rumiantes,
Palatabilidad,
Frutos
Keyword: Veterinary medicine and animal husbandry,
Animal nutrition,
Pithecellobium dulce,
Acacia farnesiana,
Acacia cochliacantha,
Forage trees,
Ruminants,
Palatability,
Fruits
Full text: Texto completo (Ver HTML)