Regarding some myths and realities about cattle livestock production



Document title: Regarding some myths and realities about cattle livestock production
Journal: Corpoica ciencia y tecnología agropecuaria (Bogotá)
Database:
System number: 000532916
ISSN: 0122-8706
Authors: 1
1
Institutions: 1Universidad CES, Antioquía. Colombia
Year:
Season: Sep-Dic
Volumen: 21
Number: 3
Country: Colombia
Language: Español, inglés
Spanish abstract El auge de la televisión por cable, el advenimiento de Internet y la expansión de las redes sociales han contribuido a que se difundan profusamente mensajes que están afectando en gran manera el sistema agroalimentario al difundir imprecisiones y generar, en algunas esferas, pánico hacia el consumo de productos de origen animal. El imaginario colectivo ha estado cargado de creencias que, en la mayoría de los casos, no tienen suficientes fundamentos y, en muchos otros, tienen un sentido político o intenciones sin sustento técnico ni científico. El objetivo de este documento es presentar elementos de juicio para examinar algunos mitos relacionados con los sistemas de producción bovina con el fin de aportar al debate sobre el consumo de este tipo de carne, que ha tomado fuerza alrededor del mundo.
English abstract The rise of cable television, the Internet, and the importance of social networks have contributed to the widespread dissemination of messages that are seriously affecting the agri-food system, mainly due to the dissemination of inaccuracies that create panic in some regions about the consumption of animal origin products. The collective imaginary is loaded with beliefs that, in most cases, do not have enough foundations and, in many others, it has a political sense or intentions without technical and scientific support. The aim of this document is to present evidence to support some myths related to bovine production systems to favor the debate on the consumption of beef, which is gaining strength around the world.
Keyword: Consumo de alimentos,
Ganado bovino,
Impacto ambiental,
Producción pecuaria,
Sostenibilidad
Keyword: Cattle,
Environmental impact,
Food consumption,
Livestock production,
Sustainability
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