Yield response of a polycropping system with maize to fermented foliar fertilizers



Document title: Yield response of a polycropping system with maize to fermented foliar fertilizers
Journal: Ciencia ergo sum
Database: CLASE
System number: 000501907
ISSN: 1405-0269
Authors: 1
Institutions: 1Universidad Autónoma del Estado de México, Toluca, Estado de México. México
Year:
Season: Nov-Feb
Volumen: 27
Number: 3
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Analítico
Spanish abstract Los biofertilizantes foliares (BFF) se elaboran a partir de insumos locales de plantas o animales. En el valle de Toluca se evaluó el impacto de cuatro diferentes BFF sobre un policultivo con maíz, haba y calabaza. De todos los BFF comparados, el elaborado de estiércol de ganado y pulque mostró el mayor contenido de N y P y resultó en la mayor cosecha de maíz. Un fertilizante hecho de estiércol de vaca y mazorcas de maíz mostró más K y estimuló el rendimiento de la calabaza. Otro BFF, elaborado de estiércol de vaca y ortiga picada, generó la mayor cosecha de haba. No existen recetas estándar para los BFF, sino su formulación apropiada varía según los recursos disponibles y los cultivos tratados
English abstract Anaerobically fermented foliar fertilizers (FFF) are made of local plant or animal inputs. The impact of four different FFF formula-tions on the output of an intercropping system with fava bean, maize, and squash was assessed in the Toluca Valley, Central Mexico. A fertilizer made of cow manure and fermented agave cactus juice had an elevated N and P content and resulted in the highest maize output. A fertilizer made of cow manure and maize stalks contained most K and delivered the highest squash yield. A FFF made of cow manure and stinging nettle delivered the highest fava bean output. There are no ideal formulations of FFF, but their formulation depends on available resources and treated crops
Disciplines: Agrociencias
Keyword: Hortalizas,
México,
Nutrición vegetal orgánica,
Biofertilizantes,
Horticultura,
Sustentabilidad,
Maíz
Full text: https://cienciaergosum.uaemex.mx/article/view/11598/11274