Agricultural price reforms in China: experience from the past three decades



Document title: Agricultural price reforms in China: experience from the past three decades
Journal: Agroalimentaria
Database: CLASE
System number: 000305156
ISSN: 1316-0354
Authors: 1
2
Institutions: 1Chinese University of Hong Kong, Hong Kong. China
2Beijing University, Beijing. China
Year:
Season: Jul-Dic
Number: 27
Pages: 13-23
Country: Venezuela
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Analítico
Spanish abstract Este artículo documenta la experiencia de China en la transformación de un sistema de producción de alimentos centralmente planificado a uno basado en el sistema de mercado. La reforma ha progresado en tres etapas: a) aumento de los precios agrícolas pagados por el Estado; b) introducción de los mecanismos de mercado; y c) avances hacia la realización total de operaciones de mercado. Esta serie de reformas incrementó la producción de alimentos y fortaleció la seguridad alimentaria nacional. Las reformas de precios agrícolas en China durante las tres décadas pasadas sugieren que las políticas correctas y las instituciones son esenciales para resolver los problemas alimentarios
English abstract This paper documents China’s experience of transforming its food production and commerce from a centrally planned regime to a market system. The reforms have progressed in three steps: (a) raising agricultural procurement prices, (b) introducing market mechanisms to replace state controls, and (c) moving towards complete market operations. This series of reforms boosted agricultural production, raised per capita consumption of food products, and strengthened national food security. Agricultural price reforms in China in the past three decades suggest that right policies and institutions are essential in solving its food problems
Disciplines: Economía
Keyword: Economía agrícola,
China,
Precios agrícolas,
Seguridad alimentaria,
Reformas económicas,
Mercado
Full text: Texto completo (Ver PDF)