Producción de frijol (Phaseolus vulgaris L.) y rábano (Rhabanus sativus L.) en huertos biointensivos en el trópico húmedo de Tabasco



Document title: Producción de frijol (Phaseolus vulgaris L.) y rábano (Rhabanus sativus L.) en huertos biointensivos en el trópico húmedo de Tabasco
Journal: Universidad y ciencia
Database: PERIÓDICA
System number: 000317977
ISSN: 0186-2979
Authors: 1
1
2
Institutions: 1El Colegio de la Frontera Sur, Unidad Villahermosa, Villahermosa, Tabasco. México
2Universidad Juárez Autónoma de Tabasco, División Académica de Ciencias Agropecuarias, Villahermosa, Tabasco. México
Year:
Season: Abr
Volumen: 24
Number: 1
Pages: 11-20
Country: México
Language: Español
Document type: Artículo
Approach: Analítico, descriptivo
Spanish abstract Entre las producciones orgánicas los cultivos hortícolas son los preferidos por los productores por obtener altos rendimientos durante casi todo el año. El método biointensivo de cultivo brinda la posibilidad del autoabasteci-miento de alimentos sanos y la posible venta de los excedentes de producción en mercados locales. Estas tecnologías no contaminan el medio ambiente, promueven las prácticas ecológicas y elevan la fertilidad de los suelos. El efecto de la fertilización orgánica, con 5 t ha-1 de composta, se evaluó en los rendimientos (g planta-1, bulbo en rábano y granos en fríjol), indicadores de crecimiento (diámetro y longitud del bulbo (cm), largo y ancho de las hojas (cm) y altura de la planta (cm) para el rábano; altura de la planta (cm), ancho de las hojas (cm) y número de vainas para el fríjol) y propiedades físicas y químicas del suelo Fluvisol eútrico (arena, limo, arcilla, MO, N total, relación C/N, P asimilable, CIC, Ca, Mg, K y pH agua). Dos experimentos fueron realizados, uno para el cultivo de rábano y otro para el fríjol. Un diseño de bloques al azar con cinco repeticiones se utilizó en cada caso y se usó la tecnología de huertos orgánicos biointensivos. Los rendimientos se incrementaron significativamente (p < 0.05) en los tratamientos en que se aplicó fertilización orgánica (149% para el rábano y 50% para el fríjol). Una respuesta positiva se obtuvo en los indicadores de crecimiento en ambos cultivos (34 al 48% para el rábano y 21 al 67% para el fríjol, respectivamente). El suelo mejoró sus propiedades químicas cuando fue fertilizado con composta
English abstract In the field of organic production, horticultural products are preferred by producers as they provide high yields throughout most of the year. The biointensive cropping method generates the possibility of a self supply of healthy food and the opportunity to sell excess products in local markets. These technologies do not pollute the environment, they promote ecological practices and they increase soil fertility. The effect of organic fertilisation, with 5 t ha-1 of compost, was evaluated through the yield (g plant-1, radish bulb and bean grains), growth indicators (length and diameter of bulbs (cm), length and width of leaves (cm) and plant height of radishes (cm); plant height (cm), leaf width (cm) and number of pods for the beans), and the physical and chemical properties of Fluvisol eutric soil (sand, silt, clay, OM, total N, C/N ratio, available P, CEC, Ca, Mg, K and water pH). Two experiments were carried out, one for radishes and other for beans. A random block design with five repetitions, together with the biointensive organic vegetable garden technology, was applied to each case. Yields increased significantly (p < 0.05) in the treatments to which organic fertilisation was added (149% for radishes and 50% for beans). A positive response was obtained in the growth indicators in both crops (34 to 48 % for radishes and 21 to 67 % for beans, respectively). Compost fertilisation improved the chemical properties of the soil. A principal components analysis showed that, of the 15 variables (four agronomic, eight chemical y three physical) evaluated on the soil and the plants, an 82.6 % of total inertia was obtained for the beans with 66.9% corresponding to factor 1, and the yield, number of pods, height of plants and width of leaves presented significant increases (p < 0.05) that were closely related to the available P, Ca, K, CEC and the C/N ratio in the soil, all of which increase
Disciplines: Agrociencias
Keyword: Fertilización,
Fitotecnia,
Hortalizas,
Suelos,
Abono orgánico,
Huertos,
Frijol,
Rábano
Keyword: Agricultural sciences,
Crop husbandry,
Fertilization,
Soils,
Vegetables,
Organic fertilization,
Orchards,
Bean,
Radish
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