Nutritive value of date palm leaves and Aristida pungens estimated by chemical, in vitro and in situ methods



Document title: Nutritive value of date palm leaves and Aristida pungens estimated by chemical, in vitro and in situ methods
Journal: Tropical and subtropical agroecosystems
Database: PERIÓDICA
System number: 000269040
ISSN: 1870-0462
Authors: 1


2
Institutions: 1Institut National de la Recherche Agronomique, Unite de Recherche sur les Herbivores, Saint-Genes Champanelle. Francia
2Universite Mentouri, Faculte des Sciences, Constantine. Argelia
Year:
Season: Ago
Volumen: 6
Number: 2
Pages: 167-175
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental
Spanish abstract Se determinó el valor nutricio de dos forrajes de zonas áridas, los cuales fueron colectados en el sureste de Algeria. Los forrajes evaluados fueron las hojas de palma datilera y Aristida pungens (nombre local: drinn). El heno de Veza fue empleado como forraje de referencia. Se analizó su composición química, fermentación in vitro y degradación in situ. Los dos forrajes tuvieron bajo contenido de proteína cruda (64.7-70.3 g/kg MS) y una alta concentración de minerales (109.5-119.7 g/kg MS) en comparación con la Veza. Los valores más altos de FDN y FDA fueron para A. pungens, 794.7 g/kg MS y 509.4 g/kg MS, respectivamente. Sin embargo, las hojas de palma se caracterizaron por su alto contenido de lignina (97.1 g/kg MS), fenoles totales (29.83g equivalentes a ácido tánico/kg MS) y taninos condensados (44.47 g equivalentes a leucocianidina/kg MS). El experimento in vitro empleando fluido ruminaal de cabras y ovejas mostró una mayor capacidad de fermentación de las cabras aunque la tasa fue similar. La producción de gas in vitro, digestibilidad de la material seca in vitro, producción portencial de gas y tasa de producción de gas fueron diferentes entre ovinos y caprinos (P<0.001). Los parámetros de fermentación in vitro de estos forrajes fueron menores que los obtenidos con la Veza probablemente debido a su alto contenido de lignina y/o taninos. La degradación in situ no fue diferente entre los forrajes (P>0.05). Sin embargo, la tasa de degradación (c) de las hojas de palma (0.0423 h-1) fue similar a la Veza (0.0356 h-1) pero mayor que A. pungens (0.0123 h-1) (P < 0.05). Los resultados sugieren que ambos forrajes son bien degradados en el rumen y pueden ser empleados en la alimentación de rumiantes
English abstract This study was carried out to determine the nutritive value of two forages from the South-East of Algeria. The forages evaluated were date palm leaves and Aristida pungens (local name: drinn). Vetch-oat hay was used as reference control. The nutritive value of the feedstuffs was studied on the basis of their chemical composition, in vitro fermentation and in situ degradation. The two forages were characterized by a lower crude protein content (64.7-70.3 g/kg DM) and a higher mineral concentration (109.5-119.7 g/kg DM) than vetch-oat hay. The highest NDF and ADF contents were recorded for A. pungens, 794.7 g/kg DM and 509.4 g/kg DM, respectively. However, date palm leaves were characterized by their high lignin content (97.1 g/kg DM), total phenols (29.83g tannic acid equivalent/kg DM) and condensed tannin (44.47 g leucocyanidin equivalent/kg DM). The in vitro experiment using goat and sheep rumen fluid inocula demonstrated a higher digestive capacity in goats than in sheep, despite, fermentation occurring at the same rate. For both animal species, significant differences were recorded for in vitro gas production, in vitro dry matter digestibility, potential gas production and rate of gas production (P<0.001). The in vitro fermentation parameters for the two forages were lower than vetchoat hay. This is probably due to their high lignin content and/or high tannin content. Dry matter degradation did not differ between forages at all incubation times (P>0.05). Nevertheless, the degradation rate (c) of date palm leaves (0.0423 h-1) was statistically similar to that of vetch-oat hay (0.0356 h-1) and higher than that of A. pungens (0.0123 h-1) (P < 0.05). These results indicate that the two aridzone forages can be use in ruminant rations, taking into account their lignin and tannin content
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia,
Química
Keyword: Nutrición animal,
Ovinos y caprinos,
Fitoquímica,
Palma,
Aristida pungens,
Ovinos,
Caprinos,
Digestibilidad
Keyword: Veterinary medicine and animal husbandry,
Chemistry,
Animal nutrition,
Sheep and goats,
Phytochemistry,
Palm,
Ovines,
Goats,
Digestibility,
Aristida pungens
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