Effects of exogenous enzymes on nutrients digestibility and growth performance in sheep and goats



Document title: Effects of exogenous enzymes on nutrients digestibility and growth performance in sheep and goats
Journal: Tropical and subtropical agroecosystems
Database: PERIÓDICA
System number: 000373190
ISSN: 1870-0462
Authors: 1
2
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4
1
2
2
Institutions: 1Universidad Autónoma del Estado de México, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Toluca, Estado de México. México
2Alexandria University, Facultad de Medicina, Alejandría. Egipto
3Ain Shams University, Faculty of Agriculture, El Cairo. Egipto
4Universidad Autónoma de Guerrero, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Chilpancingo, Guerrero. México
Year:
Season: Sep-Dic
Volumen: 14
Number: 3
Country: México
Language: Inglés
Document type: Nota breve o noticia
Approach: Experimental, analítico
Spanish abstract Seis corderos encastados (32±0.603 kg de peso vivo (PV)) y 6 cabras Baladi (18±0.703 kg de PV) fueron usados en un experimento factorial 2x2 para evaluar el efecto de las enzimas exógenas de ZADO® (ENZ), sobre la digestibilidad de nutrientes y el comportamiento productivo. Los animales se alimentaron con paja de trigo ad libitum y cantidades restringidas de un concentrado comercial con (+ENZ) y sin (-ENZ) 10 g/animal/día de ZADO® para cubrir el 120% de las necesidades de mantenimiento. La digestibilidad de los nutrientes se incrementó (P<0.01) en los grupos de +ENZ y la respuesta fue mejor en las cabras que en los borregos. Las cabras presentaron el más bajo consumo de materia seca (CMS) que estuvo asociado con un incremento en la digestibilidad y en la ganancia diaria de peso (GDP), comparadas con los borregos. La eficiencia alimenticia, el consumo de proteína metabolizable y de energía neta para el crecimiento, presentaron los valores más altos (P<0.01) en las cabras recibiendo las dietas de +ENZ. Estos resultados sugieren un buen comportamiento de las cabras recibiendo enzimas (+ENZ) comparadas con los borregos, bajo las condiciones críticas por los cortos periodos de disponibilidad de alimento en Egipto
English abstract Six crossbred sheep (32.00±0.603 kg body weight (BW)) and 6 Baladi goats (18.00±0.703 kg BW) were used in 2 x 2 factorial design to evaluate the effect of exogenous enzymes of ZADO® (i.e., ENZ) and on nutrients digestibility and growth performance. Animals were fed on wheat straw ad libitum and restricted amount of commercial concentrate with (+ENZ) or without (-ENZ) 10 g/animal/day of ZADO® to cover 120% of their maintenance requirements. Nutrients digestibilities were increased (P<0.01) in +ENZ groups and it was better in goats than sheep. Goats had the lowest total dry matter intake (DMI) that associated with an increased in digestibility and average daily gain (ADG) more than sheep. Feed efficiency, metabolizable protein intake and net energy for growth occurred sheep and goats diets of +ENZ and the highest (P<0.01) values were observed in goats received +ENZ diet. These results suggested a good performance of goats than sheep received ENZ under the critical conditions of shortage feedstuffs in Egypt
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia
Keyword: Nutrición animal,
Ovinos y caprinos,
Enzimas exógenas,
Digestibilidad,
Ganancia de peso
Keyword: Veterinary medicine and animal husbandry,
Animal nutrition,
Sheep and goats,
Exogenous enzymes,
Digestibility,
Weight gain
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