Revista: | Temas agrarios |
Base de datos: | |
Número de sistema: | 000588413 |
ISSN: | 2389-9182 |
Autores: | Quiñones Avilés, María1 Argel Espitia, María1 Combatt Caballero, Enrique Miguel1 Aramendiz Tatis, Hermes1 Mercado Lázaro, Jaime1 |
Instituciones: | 1Universidad de Córdoba. Facultad de Ciencias Agrícolas., |
Año: | 2022 |
Volumen: | 27 |
Número: | 2 |
Paginación: | 366-377 |
País: | Colombia |
Idioma: | Español |
Resumen en inglés | The objective was to quantify the nutritional contents in seeds of different advanced genotypes of cowpea bean (Vigna unguiculata L. Walp) in the soil of Montería-Córdoba, Colombia. Seeds of 40 lines or genotypes and two commercial varieties Caupicor 50 and ICA Betancí were evaluated as controls. A completely randomized block design was used with three repetitions for a total of 126 experimental units. The seeds were initially subjected to drying in a forced circulation oven at 70 ° C for 72 hours to quantify the nutritional content. The final nitrogen content was evaluated by initially submitting the seeds to digestion in concentrated sulfuric acid for 4 hours. It was subsequently quantified using the Kjeldahl method. Finally, to determine the content of microelements, 1 g of seed was subjected to digestion with nitric, perchloric acid (3:1), and they were quantified in a piece of atomic adsorption equipment. With the information recorded in the laboratory, an analysis of variance, contrasts, and tests of Tukey averages was performed at a 5% probability. The results indicate that it existed genetic variability and genotypes LC-041-016 and LC021016 were identified with 29.2 and 29.1%, with the highest protein content, being superior to Caupicor 50 and ICA Betancí that presented contents of 25, 7 and 25.5%. The genotypes L-047 with 216.3, followed by genotypes LCPM35 and LC027016, with 159.5 and 127.3 mg.kg-1 presented the highest iron content, and the commercial witnesses Caupicor 50 and ICA Betancí, content less than the above, and the content zinc and manganese were similar in all genotypes evaluated. |
Resumen en español | El objetivo fue cuantificar los contenidos nutricionales en semillas de diferentes genotipos avanzados de frijol caupí (Vigna unguiculata L. Walp) en un suelo de Montería Córdoba, Colombia. Se evaluaron las semillas de 40 genotipos y dos variedades comerciales Caupicor 50 e ICA Betancí como controles. Se utilizó un diseño de bloques completamente al azar con tres (3) repeticiones. Para cuantificar el contenido nutricional, las semillas fueron sometidas inicialmente a secado en horno de circulación forzada a 70 ° C durante 72 horas. El contenido de nitrógeno se evaluó sometiendo inicialmente las semillas a una digestión en ácido sulfúrico concentrado durante 4 horas. Y posteriormente se cuantificó por el método del método Kjeldahl. Finalmente, para determinar el contenido de microelementos, 1 g de semilla se sometió a digestión con ácido perclórico nítrico (3: 1), y se cuantificaron en un equipo de adsorción atómica. Con los datos un análisis de varianza, contrastes y las pruebas de los promedios de tukey se realizaron con una probabilidad del 5%. Los resultados indican que existía variabilidad genética y los genotipos LC-041-016 y LC021016 se identificaron con 29.2 y 29.1%, con el mayor contenido de proteína, siendo superior a Caupicor 50 e ICA Betancí que presentaron contenidos del 25, 7 y 25.5%. Los genotipos L-047 con 216.3, seguidos por LCPM35 y LC027016, con 159.5 y 127.3 mg.kg-1 presentaron el mayor contenido de hierro, que los testigos comerciales Caupicor 50 e ICA Betancí, y los contenidos de zinc y manganeso fueron similares en todos los genotipos evaluados. |
Disciplinas: | Agrociencias, Biología |
Palabras clave: | Leguminosas, Genética |
Keyword: | Legumes, Genetics |
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