Journal: | Salud pública de México |
Database: | PERIÓDICA |
System number: | 000350211 |
ISSN: | 0036-3634 |
Authors: | Medina, Catalina1 Villanueva Borbolla, Montserrat1 Barquera, Simón1 |
Institutions: | 1Instituto Nacional de Salud Pública, Cuernavaca, Morelos. México |
Year: | 2012 |
Season: | Sep-Oct |
Volumen: | 54 |
Number: | 5 |
Pages: | 479-486 |
Country: | México |
Language: | Español |
Document type: | Estadística o encuesta |
Approach: | Analítico |
Spanish abstract | OBJETIVOS: Desarrollar un cuestionario didáctico abierto autoaplicado, enfocado a conocer la ingestión e intención de aumento en el consumo de verduras y frutas (VF) durante el receso, en escolares mexicanos. MATERIAL Y MÉTODOS: Después de pruebas piloto, se aplicó un cuestionario didáctico como parte de un taller, para conocer la ingestión e intención de aumento de VF, en escolares. RESULTADOS: Un total de 486 alumnos (49.8% niños y 50.2% niñas) contestaron el instrumento. El 24.5% del total reportó no consumir VF. El consumo más frecuente fue de una ración. Las niñas consumen una mayor cantidad de VF y reconocen más sus beneficios. El 9.7% de los niños/as que no consumen VF, mostraron una menor intención de incluirlas. Los resultados obtenidos en este instrumento fueron similares a los reportados por otros autores. CONCLUSIÓN: El presente estudio permite identificar fortalezas y limitaciones del diseño y la aplicación de este tipo de instrumentos para entender los hábitos de consumo de los niños en el receso escolar |
English abstract | OBJECTIVE: To develop an open, self-reported questionnaire, focused in understanding intake and intention to increase vegetable and fruit consumption during the Mexican children's lunchtime. MATERIALS AND METHODS: After assessing pilot tests, the self-reported questionnaire was applied as a classroom exercise to measure children's consumptions of fruit and vegetables. RESULTS: A total of 486 children completed the questionnaire (49.8% males and 50.2% females). The reported food consumption indicates that 24.5% of children do not consume vegetables or fruits, and among consumers the most common portion size is one. Girls consume more vegetables and fruits and they can recognize more benefits. A total of 9.7% of the participants that do not consume VF, expressed less intention of including vegetables or fruits in their lunch. These results were similar to those reported by other authors. CONCLUSION: This study is useful to identify strengths and limitations during the design and implementation of this type of instrument to understand children's food habits during school recess |
Disciplines: | Medicina |
Keyword: | Metabolismo y nutrición, Salud pública, Consumo de alimentos, Niños, Frutas, Vegetales, Cuestionarios, Hábitos alimenticios |
Keyword: | Medicine, Metabolism and nutrition, Public health, Food consumption, Children, Fruits, Vegetables, Questionnaires, Feeding habits |
Full text: | Texto completo (Ver HTML) |