Treatment of wastes generated in the production of coffe grain (coffee pulping) to obtain carbohidrates through acid hydrolisis



Document title: Treatment of wastes generated in the production of coffe grain (coffee pulping) to obtain carbohidrates through acid hydrolisis
Journal: Revista técnica de la Facultad de Ingeniería. Universidad del Zulia
Database: PERIÓDICA
System number: 000448142
ISSN: 0254-0770
Authors: 1
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2
3
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Institutions: 1Universidad del Zulia, Facultad de Ingeniería, Maracaibo, Zulia. Venezuela
2Universidad de Los Andes, Facultad de Ingeniería, Mérida. Venezuela
3Universidad del Zulia, Facultad de Ingeniería, Maracaibo, Zulia. Venezuela
Year:
Volumen: 21
Number: 3
Pages: 179-187
Country: Venezuela
Language: Español
Document type: Artículo
Approach: Experimental
Spanish abstract En el p resente trabajo se estudió el proceso de hidrólisis ácida de desechos de pulpa de cafe. provenientes del Municipio Escuque del Estado Truj1l10. El hidrolizado presenta concentraciones adecuadas d e azúcares (xtlosa, arabinosa, fructosa. glucosay azúcares totales), lo cual lo convierte en un sustrat o util para la producción de metabolitos (alcoholes , ácidos. alde hídos. cetonas, etc.), m ediante procesos fennentatlvos y para producción de biomasa (Proteína Unicelular) via bioproces o aeróbico. S e realizó un análisis de varianza mediante e l Modelo Lineal General del Sistema de Análisis Estadistico (S .A.S) . La concentración de ácido sulfúrico. el tiempo empleado en el proceso d e hidrólisis y la interacción d e ambos efectos. fueron altamente significativos (P<O.Ol)para el contenido d e los azúcares. El tiempo influye inversamente sólo para la xilosa y arabinosa; la concentración de acido sulfúrico influye proporcionalmente c on el contenido de todas las variables a excepción de la fructosa; siendo las mejores condiciones 240 min y 1.5% de ácido. Los mayores ren d imientos prom dios en el hidro lizado fueron: arabinosa y glucosa con 56.64 ± 33.42 y 37.68 ± 15.85 g/kg respectivamenle, seguid o p or la [ruetosa con 29.09±7.3 6g/kg y la xilosa con 15.36 ± 11.lOg/kg de pulpa seca. respectivam nte . Los azúcares totales obtenidos representan 128.64 ± 48.69 g/kg de pulpa seca
English abstract The acid hydrolysis process of colTe p u lp wastes from the Municipio Escuque, Trujillo wa s studied in this work. The hydr olized pulp has proper sugar concentration s (xylose, arabinose, fnlctose, g lucose and total ugars), which make it into an u seful substratum for producing metaboUtes (alcohols , acids, aldehydes, ketones. etc.) by fennentative processes, and for produ cing blomass (single-cell protein) via aerobic bioprocesses. A variance analysls was done using the General Linear Model of the StaUstical Analysis System (S.A.S.). SulphUIic acid concentratlons, the pen od ofUme spenl in tbe hydrolisiS proces s and the interaction between both aspects wer e highly significant (P<O.O 1) for the sugar content o Time on ly inOuences against xilose and arabinose sugars, the sulp hUIiC acid concentration influences in proporUon to the conten t of every variable . exceptlng fructose, with 240 min and 1.5% a cid as the best conditions. The best resulls of the hydrolized pulp were: arabinose and glucose with 56.64 ± 33.42 and 3 7.68 ± 15 .85g/ kg dry pulp, respectively. Total sugars obtained are 128.64 ± 48.69 g/kg dry pulp
Disciplines: Química
Keyword: Química industrial,
Carbohidratos,
Cáscara de café,
Hidrólisis ácida,
Residuos agroindustriales
Keyword: Agroindustrial wastes,
Acid hydrolysis,
Carbohydrates,
Coffee husk
Full text: https://produccioncientificaluz.org/index.php/tecnica/article/view/5609/5599