Physicochemical evaluation ofMangifera indicaL. fruits c.v Vallenato preserved in modifiedatmosphere to extend its quality



Document title: Physicochemical evaluation ofMangifera indicaL. fruits c.v Vallenato preserved in modifiedatmosphere to extend its quality
Journal: Revista técnica de la Facultad de Ingeniería. Universidad del Zulia
Database: PERIÓDICA
System number: 000447854
ISSN: 0254-0770
Authors: 1
1
Institutions: 1Universidad Popular del Cesar, Valledupar, César. Colombia
Year:
Volumen: 34
Number: 1
Pages: 31-38
Country: Venezuela
Language: Español
Document type: Artículo
Approach: Analítico
Spanish abstract Con el propósito de evaluar la influencia de las atmósferas modificadas en aspectos fisicoquímicosrelacionados con la conservación del mango variedad vallenato se utilizaron empaques de películas de po-lietileno de baja densidad calibres2y3mils y tres mezclas gaseosas (3%O2-3%CO2-94%N2;4%O2-7%CO2-89%N2; 5%O2-5%CO2-90%N2) para un diseño experimental completamente aleatorio deseis tratamientos (T1, T2, T3, T4, T5 y T6) de los cuales fue posible evaluar aspectos fisicoquímicos en tres(T1, T3 y T5) por conservar frutos sin daños por frío después de dieciséis días. La temperatura de almace-namiento fue de 12°C, humedad relativa de 63%, periodo de 30 días, más nueve días a temperatura de20°C. Los empaques con atmósferas modificadas redujeron la aparición de sólidos solubles comparadocon los frutos testigos, no influyeron de manera muy significativa en el pH, solo después de los treintadías; la acidez después de treinta y tres días desciende mucho más en los testigos y es menor en T5 el día39. La película que presentó un mejor comportamiento al intercambio de gases fue la de calibre 2 mils, enla cual se conservó por mayor tiempo las características de los frutos con la mezcla gaseosa de5%O2-5%CO2-90%N2
English abstract In order to evaluate the influence of modified atmospheres on physicochemical aspects related to theconservation of mango variety vallenato packaging films used for low density polyethylene calibers 2 and 3mils and three gas mixtures (3% O2-3% CO2-94% N2,4%O2-7% CO2-89% N2,5%O2-5% CO2-90% N2) for acompletely randomized experimental design of six treatments (T1, T2, T3, T4, T5 and T6) of which its waspossible evaluate physicochemical aspects in three (T1, T3 and T5) to preserve fruit without chilling injuryafter sixteen days. The storage temperature was 12°C, relative humidity of 63%, 30 days, plus nine days at20°C. With modified atmosphere packaging reduced the occurrence of soluble solids compared to thefruits witnesses, did not influence very significantly in pH, only after thirty days after the aciditythirty-three days falls much more in the controls and lower in T5 on day 39. The film that presented abetter behavior when gas exchange was the caliber 2 mils, which was retained for longer than fruit charac-teristics with the gas mixture of 5% O2-5% CO2-90% N2
Disciplines: Química
Keyword: Atmósfera modificada,
Análisis fisicoquímico,
Conservación de frutos,
Mangifera indica
Keyword: Fruit preservation,
Mangifera indica,
Modified atmosphere,
Physicochemical analysis
Full text: https://produccioncientificaluz.org/index.php/tecnica/article/view/6729/6716