Revista: | Revista Mvz Cordoba |
Base de datos: | |
Número de sistema: | 000592865 |
ISSN: | 1909-0544 |
Autores: | Araiza Rosales, Elia E1 Gurrola Reyes, Natividad2 Carrete Carreón, Francisco O1 Sánchez Arroyo, Juan F1 Haubi Segura, Carlos Urban3 Alaniz Villanueva, Oscar Gilberto4 Reyes Jáquez, Damián5 |
Instituciones: | 1Universidad Juárez del Estado de Durango, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Durango. México 2Instituto Politécnico Nacional, Centro Interdisciplinario de Investigación para el Desarrollo Integral Regional, Durango. México 3Universidad Autónoma de Aguascalientes, Centro de Ciencias Agropecuarias, Aguascalientes. México 4Tecnológico Nacional de México, Instituto Tecnológico del Valle del Guadiana, Durango. México 5Tecnológico Nacional de México, Instituto Tecnológico de Durango, Durango. México |
Año: | 2022 |
Volumen: | 27 |
Número: | 1 |
Paginación: | 2172-2172 |
País: | Colombia |
Idioma: | Español |
Tipo de documento: | Artículo |
Resumen en inglés | Objective: To evaluate the physicochemical properties of an extruded feed using bean (Phaseolus vulgaris L.) as a soymeal substitute and to perform pig growth trials, evaluating nitrogen digestibility. Materials and methods: This research was divided into two stages, the first one consisted on the standardization of the extruded feed, where two formulations of bean flour (Pinto Saltillo variety), cornflour (Cafime variety), and soybean meal were evaluated: 20/67/13% and 30/60/10%, respectively. Samples were processed in a single screw extruder at 120-150°C and moisture content of 18-22%. Evaluated physicochemical properties were: expansion index, bulk density, water absorption index, water solubility index, hardness, water activity and color parameters: L*(clarity), a*(red-green chromaticity) and b* (yellow/blue chromaticity). In the second stage, the in vitro dry matter digestibility and fecal apparent digestibility were evaluated using the optimal treatment obtained from stage 1. Results: Optimal conditions for the 20% of bean flour formulation were: Temperature of 124.4°C and moisture content of 18.59%. Extrusion temperature decreased bulk density, hardness, and water activity, but increased L* and expansion index. Moisture content decreased bulk density, water activity, hardness, and a*. In vitro dry matter digestibility was higher for the extruded bean diet in comparison to the control diet (92.33% vs. 85.33%). Conclusions: Results indicated that bean flour is a viable option for animal consumption in terms of nutritional value and good digestibility. |
Resumen en español | Objetivo. Evaluar las propiedades fisicoquímicas, digestibilidad In vitro y digestibilidad aparente de nitrógeno en materia fecal y orina de cerdos de un alimento extrudido usando frijol (Phaseolus vulgaris L.) como sustituto de harina de soya. Materiales y métodos. Se estandarizó el proceso de extrusión para dos formulaciones de harina de frijol (Pinto Saltillo), harina de maíz (Cafime) y harina de soya a diferentes proporciones: 20/67/13% y 30/60/10%, respectivamente. Las muestras se procesaron en un extrusor monotornillo a 120-150°C y 18-22% de contenido de humedad. Las propiedades fisicoquímicas evaluadas fueron: índice de expansión, densidad aparente, índice de absorción de agua, índice de solubilidad en agua, dureza, actividad de agua y parámetros de color: L*, a* y b*. La digestibilidad In vitro y digestibilidad aparente de nitrógeno en materia fecal y orina de cerdos se evaluaron usando el tratamiento óptimo previamente obtenido buscando disminuir costos de procesamiento. Resultados. Las condiciones óptimas para la formulación de 20% de harina de frijol fueron 124.4°C y 18.59% de contenido de humedad. La temperatura de extrusión redujo la densidad aparente, dureza y actividad de agua, pero incrementó L* y el índice de expansión. El contenido de humedad redujo la densidad aparente, actividad de agua, dureza y a*. La digestibilidad In vitro de materia seca fue mayor para la dieta de frijol extrudido en comparación a la dieta control (92.33% vs. 85.33%). Conclusiones. Los resultados indican que la harina de frijol es una opción viable para el consumo animal en términos de valor nutricional y digestibilidad. |
Disciplinas: | Medicina veterinaria y zootecnia, Medicina veterinaria y zootecnia |
Palabras clave: | Ganado monogástrico, contenido de nitrógeno, propiedades fisicoquímicas, extrusión, estandarización, Porcinos, Nutrición animal |
Keyword: | Monogastrics, Nitrogen content, physicochemical properties, temperature, standardization, Swine, Animal nutrition |
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