Characterization and expression of the chitinase chit II gene from Lecanicillium lecanii in solid-state fermentation



Document title: Characterization and expression of the chitinase chit II gene from Lecanicillium lecanii in solid-state fermentation
Journal: Revista mexicana de ingeniería química
Database: PERIÓDICA
System number: 000365839
ISSN: 1665-2738
Authors: 1

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Institutions: 1Universidad Autónoma Metropolitana, Departamento de Sistemas Biológicos, Xochimilco, Distrito Federal. México
Year:
Season: Abr
Volumen: 11
Number: 1
Pages: 105-120
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract Se determinó la actividad quitinolítica de Lecanicillium lecanii al crecer en quitina y cutícula de chapulin (Sphenarium purpurascens) en fermentación en estado sólido. Así mismo, se midieron los niveles de expresión del gen chitll de L. lecanii observando que estos dependen de la fuente de carbono utilizada y se presentó un aumento de la expresión en función del tiempo de fermentación. Los más altos niveles de expresión del gen se observaron al crecer en quitina, sin embargo, en glucosa se detectaron niveles basales lo que sugiere que el sistema quitinolítico de L. lecanii está sujeto a un mecanismo de inducción/represión. Extractos parcialmente purificados obtenidos del crecimiento en quitina y cutícula de saltamontes se analizaron en zimogramas y se observó una banda de aproximadamente 23 kDa con actividad de β-N-acetil-glucosaminidasa
English abstract Hydrolytic enzymes like chitinase are key factors in entomopathogenic fungi infections of insects. Chitinolytic activity of Lecanicillium lecanii was detected when growing in chitin and in grasshopper cuticle (Sphenarium purpurascens) in solid-state fermentation (SSF); the highest levels were reached when the fungus grew in chitin. Expression levels of chitll gene in L. lecanii depend on the carbon source present in the medium, and an increment in chitll gene expression was observed through fermentation time. Among the carbon sources evaluated, chitin showed the highest levels of chitll gene expression. When grown in glucose, basal levels of expression of chitll gene were detected, suggesting that the L. lecanii chitinolytic system is subject to an induction/repression mechanism. Electrophoresis in SDS-PAGE of a partially purified extract obtained from the growth on chitin and S. purpurascens cuticle reveded a band of 23 kDa approximately with β-N-acetyi-glucosaminidase activity in a zymogram analysis
Disciplines: Biología,
Química
Keyword: Fermentaciones,
Biotecnología,
Fermentación en sustrato sólido,
Lecanicillium lecanii,
Quitinasas,
Caracterización génica
Keyword: Biology,
Chemistry,
Fermentation,
Biotechnology,
Fermentations,
Solid substrate fermentation,
Lecanicillium lecanii,
Chitinases,
Gene characterization
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