Cross-sectional study of dietary fatty acid intake and its association to high blood pressure in a group of mexican adolescents



Document title: Cross-sectional study of dietary fatty acid intake and its association to high blood pressure in a group of mexican adolescents
Journal: Revista mexicana de endocrinología metabolismo & nutrición
Database: PERIÓDICA
System number: 000414738
ISSN: 2339-9643
Authors: 1
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4
5
6
Institutions: 1Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Medicina, Ciudad de México. México
2Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Departamento de Nutrición Clínica, Ciudad de México. México
3Fundación Clínica Médica Sur, Departamento de Nutrición Clínica, Ciudad de México. México
4Universidad La Salle, Facultad de Ciencias Químicas, Ciudad de México. México
5Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, División de Nutrición, Ciudad de México. México
6Instituto Nacional de Enfermedades Respiratorias Ismael Cosío Villegas, Departamento de Cardiología, Ciudad de México. México
Year:
Season: Abr-Jun
Volumen: 4
Number: 2
Pages: 58-64
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Analítico, descriptivo
Spanish abstract El estudio tuvo como propósito examinar la relación entre el consumo de ácidos grasos y la presión arterial elevada en un grupo de adolescentes. Métodos: Se realizó un estudio transversal en 247 participantes que acudían a escuelas secundarias en la Ciudad de México. La presión arterial fue medida de acuerdo a las recomendaciones de la National High Blood Pressure Education Program Working Group on High Blood Pressure in Children and Adolescents . Se definió hipertensión cuando la tensión sanguínea era mayor al percentil 95 para la edad, el sexo y la talla. Además, se midieron el peso, la talla y la circunferencia de la cintura, calculando así el índice cintura-altura. La dieta se analizó usando un recordatorio de 24 h de alimentos por medio del programa informatizado Food Processor ESHA para conocer la cantidad de macro y micronutrimentos de la dieta. El índice de masa corporal (IMC) se clasificó en categorías de acuerdo a los percentiles de los CDC. Resultados: La frecuencia de hipertensión fue del 15.39%. Las variables dietéticas no difirieron entre hipertensos y normotensos, excepto la relación ω6/ω3. La presión arterial elevada se asoció con el IMC y la ingestión de grasa total > 30% del valor energético total, sin tomar en cuenta la edad, el IMC, el aporte energético de la dieta o la relación ω6/ω3
English abstract To examine the relationship between fatty acid consumption and blood pressure in high school adolescents. Methods : A cross-sectional study was conducted in 247 ado - lescents (low-income families) attending public schools in Mexico City. Blood pressure was measured according to the National High Blood Pressure Education Program Working Group on High Blood Pressure in Children and Adolescents recommendations. Hypertension was defined as a blood pressure above the 95th percentile for the age, gender, and height. Also weight, height, and waist circumference were measured and the waist-to-height ratio was calculated accordingly. Dietary intake was estimated by analyzing a 24-hour recall through the Food Processor ESHA research Software. Body mass index was calculated and subjects were classified in categories according to the CDC percentiles. Results : The frequency of hypertension was 15.39%. The dietary intake vari - ables did not differ between the individuals having high blood pressure or normal blood pressure, except for the ratio of omega 6/3. High blood pressure was associated to body mass index and total fat intake > 30%, disregarding age, waist- to-height ratio, dietary kilocalories or omega 6/3 ratio. High blood pressure was frequent in school ad - olescents of low socioeconomic status living in Mexico City. Body mass index and dietary fat consumption > 30% of the caloric intake were associated to high blood pressure in this population
Disciplines: Medicina
Keyword: Metabolismo y nutrición,
Sistema cardiovascular,
Adolescentes,
Hipertensión arterial,
Ingesta,
Acidos grasos,
Acidos grasos Omega-3,
Acidos grasos Omega-6
Keyword: Medicine,
Cardiovascular system,
Metabolism and nutrition,
Adolescents,
Arterial hypertension,
Intake,
Fatty acids,
Omega-3 fatty acids,
Omega-6 fatty acids
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