Journal: | Revista mexicana de ciencias agrícolas |
Database: | PERIÓDICA |
System number: | 000426224 |
ISSN: | 2007-0934 |
Authors: | Flores Ancira, Ernesto1 Luna Luna, Miguel2 Haubi Segura, Carlos1 Díaz Romo, Abraham1 Luna Ruiz, José de Jesús1 |
Institutions: | 1Universidad Autónoma de Aguascalientes, Centro de Ciencias Agropecuarias, Aguascalientes. México 2Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, Campo Experimental Vaquerías, Lagos de Moreno, Jalisco. México |
Year: | 2016 |
Season: | Ago-Sep |
Volumen: | 7 |
Number: | 6 |
Pages: | 1271-1281 |
Country: | México |
Language: | Español, inglés |
Document type: | Artículo |
Approach: | Experimental, aplicado |
Spanish abstract | En Calvillo, Aguascalientes, México, durante 2012 y 2013, se evaluó el efecto del fuego (tratamientos de quema Q y sin quema SQ) sobre la producción y calidad nutritiva del zacate rosado en tres etapas fenológicas: crecimiento C, madurez M, y latencia L. El fuego se aplicó en abril de 2012 a parcelas de 16 m2. Durante 2012 y 2013 la producción de forraje (base seca) fue diferente (p≤ 0.05) con 168.7, 393.7 g m2 y 53.9, 192.7 g m2 para los tratamientos Q y SQ respectivamente. La proteína cruda fue similar entre tratamientos (p≥ 0.05), pero diferente (p≤ 0.05) entre etapas C, M, L, con un total de 13.3, 5.2, 5.6% y 12.6, 4.6, 3.2% respectivamente. La digestibilidad de la materia seca (DISMS) resultó diferente (p≤ 0.05) entre tratamientos Q y SQ y entre las etapas de C, M, y L, con un total de 61.6, 46.0, 48.3% y 50.3, 42.5, 44% respectivamente. La fibra detergente neutro (FDN) resultó diferente (p≤ 0.05) entre las etapas C, M, y L, no así entre tratamientos Q y SQ con valores 67.1, 76.5, 78% y 66.4, 76.3, 79.6% respectivamente. La fibra detergente ácido (FDA) mostró diferencias (p≤ 0.05) entre etapas C, M, y L, más no entre tratamientos Q y SQ con un total de 35.8, 50.6, 57.4%, y 33.2, 54.6, 56.3% respectivamente. El fuego incrementó tanto la producción y calidad del forraje del zacate rosado y podría utilizarse como estrategia de manejo ecológica en áreas de pastoreo extensivo invadidas con zacate rosado |
English abstract | In Calvillo, Aguascalientes, Mexico, from 2012 and 2013, the effect of fire (burned Q and without burning SQ treatments) on production and nutritional quality of natal grass in three phenological stages was evaluated: growth C, maturity M, and latency L. The fire was applied in April 2012 to 16 m2 plots. During 2012 and 2013 forage production (dry basis) was different (p≤ 0.05) with 168.7, 393.7 g m2 and 53.9, 192.7 g m2 for Q and SQ treatments respectively. Crude protein was similar between treatments (p≥ 0.05) but different (p≤ 0.05) between C, M, L stages, with a total of 13.3, 5.2, 5.6% and 12.6, 4.6, 3.2% respectively. The digestibility of dry matter (DISMS) was different (p≤ 0.05) between treatments Q and SQ and between stages of C, M, and L, with a total of 61.6, 46.0, 48.3% and 50.3, 42.5, 44% respectively. Neutral detergent fiber (FDN) was different (p≤ 0.05) between stages C, M, and L, but not between Q and SQ with values 67.1, 76.5, 78% and 66.4, 76.3, 79.6% respectively. The acid detergent fiber (FDA) showed differences (p≤ 0.05) between stages but not between treatments with a total of 35.8, 50.6, 57.4%, and 33.2, 54.6, 56.3% respectively. The fire increased both production and quality of natal grass forage and could be used as a strategy for ecological management in areas of extensive grazing invaded with natal grass |
Disciplines: | Agrociencias |
Keyword: | Gramíneas, Pastos, Aguascalientes, México, Melinis repens, Forraje, Quema, Valor nutritivo, Fenología |
Keyword: | Gramineae, Grasses, Melinis repens, Burning, Feedstuff, Nutritional value, Phenology, Aguascalientes, Mexico |
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