Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil of Monticalia imbricatifolia Schultz (Asteraceae)



Document title: Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil of Monticalia imbricatifolia Schultz (Asteraceae)
Journal: Revista latinoamericana de química
Database: PERIÓDICA
System number: 000376499
ISSN: 0370-5943
Authors: 1
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Institutions: 1Universidad de Los Andes, Facultad de Farmacia y Bioanálisis, Mérida. Venezuela
Year:
Volumen: 40
Number: 1
Pages: 13-18
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract El aceite esencial de las partes aéreas frescas de Monticalia imbricatifolia Schultz., fue aislado por hidrodestilación y analizado por CG/EM. El rendimiento obtenido fue de 0.18%. Once componentes fueron identificados por comparación de sus espectros de masas con los de la Librería Wiley GC-MS y los índices de retención (IR) fueron calculados para cada compuesto. Los componentes mayoritarios fueron los monoterpenos: α-felandreno (33.89%), β-felandreno (19.28%), α-pineno (16.81%) y β-pineno (10.97%). La actividad antibacteriana del aceite esencial de esta especie se evaluó contra Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Escherichia coli (ATCC 25922), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) y Klebsiella pneumoniae (ATCC 23357), por el método de difusión en agar con discos. Los resultados demostraron que el aceite fue altamente efectivo contra todas las bacterias probadas, con un intervalo de concentración inhibitoria mínima (CIM) de 20-60 µg/ml
English abstract Essential oil from fresh aerial parts of Monticalia imbricatifolia Schultz., was isolated by hydrodistillation and analyzed by GC/MS. A yield of 0.18% was obtained. Eleven components were identified by comparison of their mass spectra with the Wiley GC-MS Library data and the retention indices (RI) calculated for every compound. The major components were monoterpenes: α-phellandrene (33.89%), β-phellandrene (19.28%), α-pinene (16.81%) y β-pinene (10.97%). Antibacterial activity of the essential oil of this species was evaluated against Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Escherichia coli (ATCC 25922), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) and Klebsiella pneumoniae (ATCC 23357), using the disc diffusion agar method. The results showed the oil is highly effective against all tested bacteria, with minimal inhibitory concentration (MIC) values ranging from 20 to 60 µg/ml
Disciplines: Química,
Biología
Keyword: Fitoquímica,
Angiospermas,
Bacterias,
Asteraceae,
Monticalia imbricatifolia,
Aceites esenciales,
Análisis microbiológico,
Actividad antibacteriana
Keyword: Chemistry,
Biology,
Phytochemistry,
Angiosperms,
Bacteria,
Asteraceae,
Monticalia imbricatifolia,
Essential oils,
Microbiological analysis,
Antibacterial activity
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