Nutritional Assessment Tools for the Identification of Malnutrition and Nutritional Risk Associated with Cancer Treatment



Título del documento: Nutritional Assessment Tools for the Identification of Malnutrition and Nutritional Risk Associated with Cancer Treatment
Revista: Revista de investigación clínica
Base de datos: PERIÓDICA
Número de sistema: 000456922
ISSN: 0034-8376
Autores: 1
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Instituciones: 1Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Departamento de Nutrición Clínica, Ciudad de México. México
2Instituto Nacional de Cancerología, Departamento de Investigación Clínica, Ciudad de México. México
3Instituto Nacional de Cancerología, Departamento de Nutrición, Ciudad de México. México
4Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey, Monterrey, Nuevo León. México
5Instituto Nacional de Pediatría, Subdivisión de Hematología y Oncología, Ciudad de México. México
6Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, División de Nutrición, Ciudad de México. México
7Centro Oncológico Estatal ISSEMyM, Departamento de Nutrición, Toluca, Estado de México. México
Año:
Volumen: 70
Número: 3
Paginación: 121-125
País: México
Idioma: Inglés
Tipo de documento: Artículo
Enfoque: Analítico, descriptivo
Resumen en inglés Malnutrition and muscle wasting are common features of cancer cachexia that may interfere with the patient’s response to cancer treatment, survival, and quality of life. An accurate nutritional screening at the time of diagnosis and throughout the patient’s treatment fosters better control of the disease. Several screening tools have proven to be useful for this purpose. Nevertheless, nutritional evaluation is not a routine practice in this clinical setting and procedures must be standardized. Nutritional risk screening (NRS), malnutrition screening tool (MST), and patient-generated subjective global assessment (PG-SGA) are the most common screening tools, and each one possesses some benefits when screening patients for malnutrition; however, weight loss over a specific time period, dietary intake and anorexia must also be considered. The body mass index-adjusted weight loss grading system predicts survival. We recommend the application of MST or NRS, followed by PG-SGA, food intake determination, measurement of body weight, and its changes as well as body composition, biochemical nutritional markers, muscle function, and physical performance
Disciplinas: Medicina
Palabras clave: Oncología,
Terapéutica y rehabilitación,
Metabolismo y nutrición,
Cáncer pélvico,
Radioterapia,
Quimioterapia,
Efectos adversos,
Desnutrición,
Evaluación nutricional
Keyword: Oncology,
Therapeutics and rehabilitation,
Metabolism and nutrition,
Pelvic cancer,
Radiotherapy,
Chemotherapy,
Adverse effects,
Malnutrition,
Nutritional assessment
Texto completo: https://www.medigraphic.com/pdfs/revinvcli/nn-2018/nn183d.pdf