Dell' art di mangiar bene, secondo orazio



Document title: Dell' art di mangiar bene, secondo orazio
Journal: Revista de estudios clásicos
Database: CLASE
System number: 000455552
ISSN: 0325-3465
Authors: 1
Institutions: 1Universita degli Studi di Bari, Bari, Puglia. Italia
Year:
Number: 43
Pages: 79-95
Country: Argentina
Language: Español
Document type: Artículo
Approach: Analítico, descriptivo
Spanish abstract Horacio, quien en sus Sátiras y Epístolas concede amplio espacio a personajes y situaciones de la vida cotidiana romana de finales del s. 1 a. C., documenta, integrándose en una antigua tradición de tratados de gastronomía en verso, las diversas tipologías de la comida diaria: platos frugales (Sat. 2,2), o más refinados ( Sat. 2,4) y hasta banquetes trimalciónicos (Sat. 2, 8) junto con hábitos culinarios del campo opuestos a los de la ciudad; es decir, una importante variedad culinaria descrita en las distintas comidas del día, especialmente la más copiosa, la cena, en una gradación de lo simple a lo complejo que permite conocer un gusto horaciano sobre los modos de alimentación coherente con su ideal de frugalitas y de aurea mediocritas en otros aspectos de la vida
English abstract Horace, in his Satires and Epistles, gives ample space to everyday life’s characters and situations of first century Rome (a.C.). He integrates himself into an ancient tradition of gastronomy treaties in verse and documents the different typologies of daily roman meals: from frugal dishes (Sat. 2.2), to more refined (Sat. 2.4) and even trimalchionic banquets (Sat. 2, 8), togheter with culinary habits of the countryside opposed to those of the city. In this way, important varieties of different meals are described; especially the more copious -the cena- in a gradation from the simplest to the most complex. We are allowed then to know the horacian taste on this issue, consistent with his ideal of frugalitas and aurea mediocritas in others aspects of life
Disciplines: Literatura y lingüística
Keyword: Literatura clásica,
Vida cotidiana,
Sátira,
Gastronomía,
Arte culinario,
Roma,
Horacio
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