Journal: | Revista colombiana de biotecnología |
Database: | PERIÓDICA |
System number: | 000360978 |
ISSN: | 0123-3475 |
Authors: | Lara Mantilla, Cecilia1 Burgos Portacio, Angela1 |
Institutions: | 1Universidad de Córdoba, Montería, Córdoba. Colombia |
Year: | 2012 |
Season: | Jul |
Volumen: | 14 |
Number: | 1 |
Pages: | 31-40 |
Country: | Colombia |
Language: | Español |
Document type: | Artículo |
Approach: | Experimental |
Spanish abstract | Se evaluó in vitro el potencial probiótico de cepas nativas aisladas de las heces de pollos asilvestrados (Gallus gallus) pertenecientes a los géneros Lactobacillus sp, Bacillus sp y levaduras tipo saccharomyces sp; se determinó la actividad probiótica mediante pruebas de resistencia al ácido (pH 3, 4, 5, 6, 7), sales de bilis (0,05, 0,1, 0,15, 0.3 %), tolerancia al NaCl (2, 4, 7, 10 %), actividad antagónica (Salmonella sp, E. coli), determinación del tipo de fermentación, crecimiento a temperaturas (28, 37, 43 °C) y capacidad de crecimiento. Las cepas con mayor tolerancia se identificaron a través de pruebas bioquímicas y fermentación de carbohidratos. Como resultado se observó que tres microorganismos: Saccharomyces sp. (3), Bacillus sp. (7) y Lactobacillus sp. (14) poseen propiedades probióticas |
English abstract | Was evaluated in vitro the probiotic potential of native strains isolated from feces of wild chickens (Gallus gallus) belonging to the genera Lactobacillus sp., Bacillus sp. and Saccharomyces ; probiotic activity was determined by testing acid resistance (pH 3, 4, 5.6, 7), bile salts (0,05, 0,1, 0,15, 0,3%), tolerance to NaCl (2, 4, 7,10%), antagonistic activity (Salmonella spp, E. coli), production gas (glucose), growth temperatures (28, 37, 43 °C) and growth capacity. The most tolerant strains were identified by biochemical tests and carbohydrate fermentation. As a result it was found that three microorganisms: Saccharomyces sp. (3), Bacillus sp. (7) and Lactobacillus sp. (14) have probiotic properties |
Disciplines: | Química, Medicina veterinaria y zootecnia |
Keyword: | Bioquímica, Fermentaciones, Aves de corral, Gallus gallus, Saccharomyces, Bacillus, Lactobacillus, Aditivos microbianos |
Keyword: | Chemistry, Veterinary medicine and animal husbandry, Biochemistry, Fermentation, Poultry, Gallus gallus, Saccharomyces sp, Bacillus sp, Lactobacillus sp., Microbial additives |
Full text: | Texto completo (Ver PDF) |