Effects of fusaric acid on Zea mays L. seedlings



Document title: Effects of fusaric acid on Zea mays L. seedlings
Journal: Phyton
Database: PERIÓDICA
System number: 000326972
ISSN: 0031-9457
Authors: 1
1
Institutions: 1Universidade Estadual de Maringa, Departamento de Bioquimica, Maringa, Parana. Brasil
Year:
Volumen: 78
Pages: 155-160
Country: Argentina
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract Los efectos del ácido fusárico, una micotoxina producida por el hongo Fusarium sp, fueron investigados en relación a su acción sobre plántulas de maíz. La micotoxina inhibió el desarrollo de las plántulas de maíz, en concentración de 0,2 mM, reduciendo la longitud de la raíz. Anatómicamente, las alteraciones fueron más visibles con 0,5 mM de ácido fusárico, influyendo directamente en el proceso de diferenciación celular. La diferenciación precoz reduce la región de alargamiento. Esto explica (1) que el acortamiento de la raíz es morfológicamente visible, y (2) la diferenciación de un gran número de raíces laterales cerca del ápice, visibles en los cortes longitudinales
English abstract The effects of fusaric acid, a mycotoxin produced by Fusarium sp, were investigated in relation to its action on corn seedlings. The mycotoxin inhibited the development of corn seedlings at 0.2 mM, causing root length reduction. Anatomically, alterations were only visible from 0.5 mM fusaric acid, directly influencing the cell differentiation process. Precocious differentiation reduces the elongation region. This explains (1) that root shortening is morphologically visible, and (2) the differentiation of a great number of lateral roots nearby the apex, which can be seen in longitudinal cuts
Disciplines: Biología,
Agrociencias
Keyword: Fisiología vegetal,
Fitopatología,
Micotoxinas,
Acido fusárico,
Inhibición del crecimiento,
Plántulas,
Maíz
Keyword: Biology,
Agricultural sciences,
Plant physiology,
Phytopathology,
Mycotoxins,
Fusaric acid,
Growth inhibition,
Seedlings,
Corn
Full text: Texto completo (Ver PDF)