Journal: | Perspectivas en Nutrición Humana |
Database: | CLASE |
System number: | 000515821 |
ISSN: | 0124-4108 |
Authors: | Fuentes Barría, Héctor1 Aguilera Eguía, Raúl2 González Wong, Catalina3 Schramm Saavedra, Aylinne4 Muñoz Peña, Denisse5 |
Institutions: | 1Universidad Andrés Bello, Facultad de Odontología, Concepción, Bío-Bío. Chile 2Universidad Católica de la Santísima Concepción, Facultad de Medicina, Concepción, Bío-Bío. Chile 3Universidad del Desarrollo, Facultad de Salud, Santiago de Chile. Chile 4Universidad Finis Terrae, Facultad de Medicina, Santiago de Chile. Chile 5Universidad Autónoma de Chile, Facultad de Ciencias de la Salud, Araucanía. Chile |
Year: | 2019 |
Season: | Jul-Dic |
Volumen: | 21 |
Number: | 2 |
Pages: | 219-227 |
Country: | Colombia |
Language: | Español |
Document type: | Artículo |
Approach: | Analítico, descriptivo |
Spanish abstract | Antecedentes: actualmente existe un creciente interés en investigar métodos que logren disminuir el dolor muscular de inicio retardado. Se ha postulado que antioxidantes como las vitaminas C y E pueden atenuarlo. Objetivo: evaluar la efectividad de vitamina E en la atenuación del dolor muscular de inicio retardado. Materiales y métodos: se realizó una búsqueda bibliográfica en las bases de datos Medline, Registro Central Cochrane, Scopus, SportDiscus y SciELO, utilizando los términos: “vitamin e supplementation”, “muscle damage” y “delayed onset muscle soreness”. Resultados: se revisaron estudios en diversos grupos poblacionales, con diferentes métodos de evaluación y diversas dosis de vitamina E. Los resultados obtenidos fueron controversiales, en algunos casos se demostró un efecto atenuante del dolor muscular de inicio retardado y en otros casos no. Conclusiones: la vitamina E produce una disminución del estrés oxidativo y estabilización el sarcolema; no obstante, faltan pruebas concluyentes para afirmar que la vitamina E tenga el efecto de generar mejoras en los biomarcadores asociados al dolor muscular de inicio retardado |
English abstract | Background: Currently, there is a growing interest in investigating methods that reduce delayed onset muscle pain. It has been postulated that antioxidants such as vitamin C and E can attenuate it. Objective: To evaluate the effectiveness of vitamin E in mitigating delayed onset muscle pain. Materials and Methods: A bibliographic search was carried out in the following databases: Medline, Registry Central Cochrane, Scopus, SportDiscus and SciELO, using the terms: “vitamin e supplementation”, “muscle damage” and “delayed onset muscle soreness”. Results: Studies in diverse population groups were reviewed, with various evaluation methods and differing doses of vitamin E. The results were very controversial, in some cases a delayed onset pain effect was demonstrated and in other cases not. Conclusion: Vitamin E produces a decrease in oxidative stress and stabilization of sarcolemma, however, conclusive evidence is lacking to state that vitamin E will have the effect of generating improvements in biomarkers associated with delayed onset muscle pain |
Disciplines: | Medicina |
Keyword: | Metabolismo y nutrición, Suplementos dietéticos, Vitamina E, Tocoferoles, Antioxidantes, Dolor muscular |
Keyword: | Metabolism and nutrition, Dietary supplements, Vitamin E, Tocopherols, Antioxidants, Muscle soreness |
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