Consumption of Fortified Wheat Flour and Associations with Anemia and Low Serum Ferritin in Colombia



Document title: Consumption of Fortified Wheat Flour and Associations with Anemia and Low Serum Ferritin in Colombia
Journal: Perspectivas en Nutrición Humana
Database: CLASE
System number: 000515817
ISSN: 0124-4108
Authors: 1
2
3
3
Institutions: 1Cornell University, Ithaca, Nueva York. Estados Unidos de América
2Universidad Nacional de Colombia, Observatorio de Soberanía y Seguridad Alimentaria y Nutricional, Bogotá. Colombia
3Universidad Nacional de Colombia, Bogotá. Colombia
4Emory University, Atlanta, Georgia. Estados Unidos de América
Year:
Season: Jul-Dic
Volumen: 21
Number: 2
Pages: 159-171
Country: Colombia
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Analítico, descriptivo
Spanish abstract Antecedentes: la fortificación obligatoria de harina de trigo en Colombia no se ha evaluado. Objetivo: examinar las asociaciones entre el consumo de harina y ferritina sérica baja (BSF) y la prevalencia de anemia. Materiales y métodos: se completó un análisis secundario de la Encuesta Nacional de la Situación Nutricional de 2005 (ENSIN) para 3988 niños de 2-4 años, 5669 escolares de 5-12 años y 2053 mujeres no embarazadas de 13-49 años. Se examinó la relación entre el consumo (cuartiles) de alimentos que contenían harina (ACHT) y la BSF y la anemia mediante análisis de ji al cuadrado y modelos de regresión logística. Resultados: en modelos ajustados, controlando por el estado socioeconómico, alimentos de origen animal y la ingesta de suplementos en las 24 horas anteriores, existía relación entre ACHT y la anemia en los preescolares, al comparar el cuartil más alto del consumo de ACHT con el cuartil más bajo (OR: 0,7; IC 95 %: 0,6-0,9). No se observó asociación entre ACHT y BFS en modelos ajustados. Conclusiones: en Colombia, el consumo de alimentos que contienen harina de trigo se asocia con niveles más bajos de anemia en preescolares
English abstract Background: Colombia’s mandatory wheat flour fortification program has yet to be evaluated. Objective: Examine associations between consumption of fortified wheat flour and low serum fer¬ritin (LSF) and anemia prevalence. Materials and Methods: A secondary analysis of the 2005 national nutrition survey (ENSIN) was completed for 3988 children 2-4 y, 5669 children 5-12 y and 2053 non-pregnant women 13-49 y. The relationship between consumption (quartiles) of wheat flour containing food (WFCF) and LSF and anemia was examined using chi-square analyses and logistic regression models. Results: In adjusted models, controlling for socio-economic status, intake of animal-origin foods, and supplement use in the last 24 hours, a correlation was found between WFCF and anemia in the preschool aged group, when comparing the quartile of highest WFCF consumption with the lowest quartile (OR: 0.7, 95 % CI: 0.6-0.9). The prevalence of LSF was similar across all quartiles of WFCF consumption in all age groups. The highest prevalence of anemia was observed in the lowest WFCF consumption quartiles in all age groups, but was not significantly different in non-pregnant women 13-49 y. No association between WFCF and LSF was observed in adjusted or unadjusted models. Conclusions: In Colombia, consumption of wheat flour containing foods is associated with lower levels of anemia in pre-school aged children
Disciplines: Medicina
Keyword: Metabolismo y nutrición,
Ferritina,
Anemia,
Fortificación,
Harina de trigo,
Efectividad,
Evaluación,
Colombia
Keyword: Metabolism and nutrition,
Ferritin,
Anemia,
Fortification,
Wheat flour,
Effectiveness,
Evaluation,
Colombia
Full text: Texto completo (Ver HTML) Texto completo (Ver PDF)