Evaluation of two feeding programs on productive traits and foot injuries in commercial turkeys



Document title: Evaluation of two feeding programs on productive traits and foot injuries in commercial turkeys
Journal: Nova scientia
Database: PERIÓDICA
System number: 000414684
ISSN: 2007-0705
Authors: 1
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Institutions: 1Universidad Autónoma de Yucatán, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Mérida, Yucatán. México
Year:
Volumen: 9
Number: 19
Pages: 37-50
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract Varios factores afectan la ganacia de peso y el rendimiento de canal en las aves. Entre estos, los programas de alimentación, el sexo y las enfermedades son los más relevamtes. El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de dos programas de alimentación, uno alto en proteína (AP) y otro bajo en proteína (BP), en pavos de ambos sexos, sobre el peso vivo, rendimiento en canal y lesiones en patas. Método: El programa de alimentacion alto en proteína (AP) consistio en dietas con mayor contenido de proteína que las utilizadas en el programa de alimentación bajo en proteína (BP), sin embargo, el nivel de energía metabolizable en las dietas fue similar en ambos programas. Se evaluó la gancia diaria de peso, rendimiento de canal y lesiones en patas. Se utilizó un diseño completamente al azar con arreglo factorial con 128 repeticiones por tratamiento. El analisis estadístico incluyó los efectos del programa de alimentación, sexo y la interacción. Resultados: Los pavos del programa AP fueron más pesados (P<0.05) que los pavos del programa BP a las 15 y 19 semanas de edad (10.0 vs. 9.1 y 13.1 vs. 11.9 kg, respectivamente). Los pavos machos fueron más pesados (P<0.05) que las hembras a esas edades (10.6 vs. 8.4; 14.7 vs. 10.4 y 17.4 vs. 11.8 kg, respectivamente). El rendimiento en canal fue significativamente mayor (P<0.05) en los machos, en comparación con las hembras a las 19 y 23 semanas de edad (78.8 % vs. 77.6 % y 78.2 % vs. 77.5 %, respectivamente). Las lesiones en patas grado 2 (>1.5 cm de diámetro) fueron más frecuentes (P<0.06) en los pavos alimentados con el programa AP (28.3%) vs. BP (18.1%) y en los machos (31.9%) vs. hembras (14.9%; P<0.05). Adicionalmente, conforme los pavos incrementaron de edad las lesiones grado 2 en patas fueron más frecuentes (34.9, 37.8 y 60.2% a las 15, 19 y 23 semanas de edad, respectivamente). Conclusión: Los resultados indican que los pavos criados con un programa AP fueron más pesados
English abstract Many factors affect live weight gain and carcass yield in poultry. Among those, feeding program, sex and diseases are the most relevant. The aim of this study was to evaluate the effect of a high protein (HP) and a low protein (LP) feeding programs in male and female turkeys on liveweight, carcass yield and foot injuries. Method: The high protein (HP) program consisted in diets with a higher content of crude protein than those of the low protein (LP) program, although the metabolizable energy was similar in both programs. Liveweight gain, carcass yield and foot injuries were evaluated. A complete randomized design with factorial arrangement and 128 replicates per treatment were used. The statistical analysis included the effects of the feeding program, sex and the interaction. Results: The turkeys from the HP program were heavier (P<0.05) than those from the LP program at 15 and 19 weeks of age (10.0 vs 9.1 and 13.1 vs 11.9 kg, respectively). The male turkeys were heavier (P<0.05) than the females at those ages (10.6 vs 8.4; 14.7 vs 10.4 and 17.4 vs 11.8 kg, respectively). Carcass yield was also significantly greater (P<0.05) for males than for females at 19 and 23 weeks of age (78.8 % vs 77.6 % and 78.2 % vs 77.5 %, respectively). Foot injuries grade 2 (>1.5 cm of diameter) were more frequent (P<0.06) in the HP (28.3%) than in the LP (18.1%) program, and in males (P<0.05). Additionally, as turkeys got older, foot injuries grade 2 were more frequents (34.9, 37.8 y 60.2% for turkeys at weeks 15, 19 and 23 of age; P<0.05). Conclusion: The results indicated that turkeys raised in the HP program were heavier, and that males were heavier and yielded more carcass than females. Frequency and severity of foot injuries were highest in HP program, in males and in older turkeys
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia
Keyword: Aves de corral,
Nutrición animal,
Pavos,
Experimentos de alimentación,
Contenido proteico,
Rendimiento de canal,
Peso vivo
Keyword: Veterinary medicine and animal husbandry,
Animal nutrition,
Poultry,
Turkeys,
Feeding experiments,
Protein content,
Carcass yield,
Live weight
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