Identification of bacterial strains tolerant to pesticides from agricultural soils



Document title: Identification of bacterial strains tolerant to pesticides from agricultural soils
Journal: Mexican journal of biotechnology
Database: PERIÓDICA
System number: 000432091
ISSN: 2448-6590
Authors: 1
1
1
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Institutions: 1Instituto Politécnico Nacional, Centro de Biotecnología Genómica, Reynosa, Tamaulipas. México
Year:
Season: Jul-Sep
Volumen: 4
Number: 3
Pages: 57-66
Country: México
Language: Español
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract Diversos microorganismos han sido reportados por su eficacia en la biodegradación de contaminantes como plaguicidas gracias a sus características metabólicas. En este estudio, se aislaron e identificaron bacterias de suelos agrícolas las cuales mostraron ser capaces de tolerar pesticidas y utilizarlos como única fuente de carbono y energía. Se evaluaron cinco pesticidas más comúnmente utilizados (sales dimetilaminas, tri-isopropanolaminas y de glifosato, atrazina y carbofuran) a diferentes concentraciones utilizando dos medios de cultivo: TY (Triptona / Extracto de Levadura) y Bushnell Haas (FLUKA). Del medio TY se obtuvieron 13 aislados los cuales toleraron 0.05%, 1, 5 y 10% v/v de la concentración de los pesticidas en el medio de cultivo. Los aislados que toleraron 1% v/v de glifosato y sales dimetilaminas fueron identificados como Bacillus, Microbacterium y Bordetella, mientras que los que toleraron 5 y 10% v/v de sales tri-isopropanolaminas, atrazina y carbofuran en el medio de cultivo corresponden a los géneros Pseudomonas, Enterobacter, Stenotrophomonas y Achromobacter. Por otro lado, al utilizar el medio Bushnell Haas se obtuvieron 9 aislamientos que toleraron concentraciones de 0.05% y 0.5% v/v para el glifosato, 2.5% v/v para sales dimetilaminas, 5% v/v para atrazina y carbofuran. Estos corresponden a los géneros Pseudomonas, Stenotrophomonas, Brevundimonas, Achromobacter y Enterobacter
English abstract Several microorganisms are able to degrade pollutants such as pesticides due to their metabolic potential. In this study, bacteria were isolated and identified from agricultural soils, which were able to tolerate and use pesticides as sole carbon and energy source. Five of the most commonly used chemical pesticides (dimethylamines, tri-isopropanolamines, glyphosate salts, atrazine and carbofuran) were evaluated at different concentrations using two culture media; TY (Triptona / Yeast Extract) and Bushnell Haas (FLUKA). From the TY medium, 13 isolates with a tolerance to 0.05, 1.0, 5.0 and 10% pesticide were isolated. Isolates with a maximum tolerance of 1% for glyphosate and dimethylamine salts were identified as Bacillus, Microbacterium and Bordetella. Strains with maximum tolerance to 5% and 10% salts of tri-isopropanolamines, atrazine and carbofuran belong to the genera Pseudomonas, Enterobacter, Stenotrophomonas and Achromobacter. On the other hand, 9 isolates were obtained in Bushnell Haas medium, which showed a minimum tolerance of 0.05% and a maximum of 0.5% for glyphosate, 2.5% tolerance for dimethylamine salts, and 5% tolerance for atrazine and carbofuran. These isolates belong to five different genera; Pseudomonas, Stenotrophomonas, Brevundimonas, Achromobacter and Enterobacter
Disciplines: Biología,
Agrociencias
Keyword: Bacterias,
Suelos,
Suelos agrícolas,
Plaguicidas,
Tolerancia,
Contaminación,
Biodegradación,
Glifosato,
Herbicidas
Keyword: Bacteria,
Soils,
Agricultural soils,
Pests,
Tolerance,
Contamination,
Biodegradation,
Glyphosate,
Herbicides
Full text: https://docs.wixstatic.com/ugd/38ce56_09fbc5705d094e2a8ecba6f321cd4510.pdf