Journal: | Investigación e innovación en ingenierías |
Database: | PERIÓDICA |
System number: | 000446294 |
ISSN: | 2344-8652 |
Authors: | Herrera Acosta, Roberto1 Ruiz, Stephanie1 Salcedo, Linda1 |
Institutions: | 1Universidad del Atlántico, Colombia |
Year: | 2018 |
Volumen: | 6 |
Number: | 2 |
Pages: | 56-66 |
Country: | Colombia |
Language: | Español |
Document type: | Artículo |
Approach: | Prospectivo |
Spanish abstract | Objetivo: Desarrollar los índices de capacidad de un proceso para un perfil polinómico en una empresa de elaboración de salsas, con lo que se pretende explicar los enfoques que se ad-quieren mediante la aplicación de un control estadístico para mejorar los procesos productivos, disminuyendo costos y ofreciendo productos competitivos en el mercado. Metodología: La investigación utilizó técnicas de calidad, análisis, control de variables y carac-terísticas del producto, que aplicadas de manera combinada forman el control estadístico del proceso. Resultados: Basado en los límites de especificaciones, se elaboró un perfil lineal para las variables independientes, estableciendo un mismo perfil lineal polinómico para correlacionar las variables de estudio (°brix y cloruro) en la elaboración de salsas para carnes.Conclusiones: Este estudio ayuda a la toma de decisiones en una forma eficaz, ya que los ajus-tes a considerar en cada proceso establecen métodos, metas y un excepcional medio para verificar el comportamiento del sistema |
English abstract | Objective: To develop the capacity indexes of a process for a polynomial profile in a sauce ma-nufacturing company where it is intended to explain the approaches that are acquired through the application of a statistical control, to improve the productive processes, reducing costs and offering competitive products in the market. Methodology: The research uses quality techniques, applying methods, analysis, control of varia-bles and characteristics of the product, which applied in combination according to this research form the statistical control of the process.Results: Based on the limits of specifications, a linear profile was elaborated for the independent variables, establishing a same polynomial linear profile to correlate the study variables (° brix and chloride) for the elaboration of sauces for meats. Conclusions: This study aims to develop better control, which will help decision making in an effective way in terms of the adjustments to be considered in each process, establishing me-thods, goals and an exceptional means of verifying the behavior of the system |
Disciplines: | Matemáticas |
Keyword: | Indice de capacidad de proceso |
Keyword: | Food industry, Process capability index, Process control, Statistical control, Sausage |
Full text: | http://revistas.unisimon.edu.co/index.php/innovacioning/article/view/3112/3831 |