Spray drying of liquid extracts of curcumin: process performance and product quality properties



Document title: Spray drying of liquid extracts of curcumin: process performance and product quality properties
Journal: Ingeniería y competitividad
Database: PERIÓDICA
System number: 000419833
ISSN: 0123-3033
Authors: 1
1
1
Institutions: 1Universidad Nacional de Colombia, Facultad de Ciencias Agrarias, Medellín, Antioquia. Colombia
Year:
Volumen: 19
Number: 1
Pages: 219-229
Country: Colombia
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Analítico, descriptivo
Spanish abstract El objetivo del trabajo fue evaluar las condiciones del proceso de secado por aspersión para obtener curcumina en polvo a partir de extracto de cúrcuma mezclado con maltodextrina. Se empleó un diseño central compuesto que consideró la influencia de dos factores: temperatura del aire de entrada (140 - 160ºC) y temperatura del aire de salida del secador por aspersión (75-95ºC), y la velocidad de atomización fue constante en 28000 RPM. El proceso de secado se optimizó mediante superficies de respuesta minimizando la higroscopicidad y maximizando la concentración de curcumina en el polvo, ya que las demás propiedades de calidad no fueron estadísticamente significativas. Los resultados mostraron que las condiciones óptimas para el proceso de secado por aspersión de curcumina fueron: temperatura del aire a la entrada de 149ºC y 75ºC a la salida, para las cuales se obtiene en el producto final: higroscopicidad (11,71%±0,03) y concentración (9,03 ±0,44mg/g), que fueron significativas
English abstract The aim of this work was to evaluate the operation of spray drying to obtain powder curcumin from turmeric extract blended with maltodextrin. An experimental design (central composite design) with two statistical factors was used. These factors were the inlet air temperature (140-160ºC) and outlet air temperature (75-95ºC), with the rotation speed kept constant (28000 RPM). Statistical optimization was established by considering the response surfaces analysis where the hygroscopicity was minimized and the curcumin concentration was maximized. The optimal conditions for the spray drying process were inlet and outlet air temperatures of 149ºC and 75ºC, respectively, at an atomization speed of 28000 RPM. These settings provided the following results: hygroscopicity (11.71% ± 0.03) and final concentration of curcumin (9.03 ± 0.44 mg/g), which were statistically significant
Disciplines: Química
Keyword: Química de alimentos,
Tecnología de alimentos,
Extractos vegetales,
Curcuma longa,
Zingiberaceae,
Secado por aspersión,
Control de temperatura,
Curcumina
Keyword: Food chemistry,
Food technology,
Plant extracts,
Curcuma longa,
Zingiberaceae,
Spray drying,
Temperature control,
Curcumin
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