Procesos y formas de producción campesina en el norte del Departamento del Cauca: agricultores del cacao en Puerto Tejada, 1920-1936



Título del documento: Procesos y formas de producción campesina en el norte del Departamento del Cauca: agricultores del cacao en Puerto Tejada, 1920-1936
Revista: Historia y espacio
Base de datos:
Número de sistema: 000565407
ISSN: 0120-4661
Autores:
Año:
Volumen: 14
Número: 50
Paginación: 15-52
País: Colombia
Idioma: Español
Resumen en inglés The purpose of this paper is to explain the productive process of cocoa in the north Cauca subregion (choosing as model the Puerto Tejada case) between 1920 and 1936 from the perspective of the involved actors. I will consider aspects such as the economic variable, the role of ethical principles, the community and familiar institutions and the territorial conformation, in the context of the capitalist configuration in the region. The research had a historical reconstruction process that stated from the qualitative analysis of different types of documents, which it was collected in several documentary units in Colombia, and I also checked individual documental collections from some Puerto Tejada"s native people. Right There, I found all oral documents I used in this paper.
Resumen en inglés The purpose of this paper is to explain the productive process of cocoa in the north Cauca subregion (choosing as model the Puerto Tejada case) between 1920 and 1936 from the perspective of the involved actors. I will consider aspects such as the economic variable, the role of ethical principles, the community and familiar institutions and the territorial conformation, in the context of the capitalist configuration in the region. The research had a historical reconstruction process that stated from the qualitative analysis of different types of documents, which it was collected in several documentary units in Colombia, and I also checked individual documental collections from some Puerto Tejada"s native people. Right There, I found all oral documents I used in this paper.
Resumen en español El objetivo de este artículo es explicar el proceso productivo del cacao en la subregión del norte del Cauca (tomando como referencia el caso de Puerto Tejada) entre 1920 y 1936 a partir de los sujetos involucrados. Tendré en cuenta para dicho fin tanto la variable económica como el papel jugado por los principios éticos, las instituciones comunitario-familiares y la conformación del territorio, en el contexto de la configuración capitalista en la región. La investigación supuso un ejercicio de reconstrucción histórica, el cual partió del análisis cualitativo producto de la triangulación de diferentes tipos de fuentes recogidas en varias unidades documentales del país, y de revisar colecciones documentales personales de algunos habitantes de Puerto Tejada, lugar en el que también hallé la totalidad de las fuentes orales.
Palabras clave: historia de la producción agrícola,
economía campesina,
agricultor nortecaucano,
producción de cacao,
modernización
Keyword: history of the farming production,
peasant economy,
agricultor of the north of Cauca,
cocoa production,
modernization process
Texto completo: Texto completo (Ver PDF)