THE HUMAN FACTOR IN ARGENTINE AGRICULTURE



Document title: THE HUMAN FACTOR IN ARGENTINE AGRICULTURE
Journal: Estudios económicos (Bahía Blanca)
Database: CLASE
System number: 000507796
ISSN: 2525-1295
Authors: 1
Institutions: 1Universidad del CEMA, Buenos Aires. Argentina
Year:
Season: Jul-Dic
Volumen: 38
Number: 77
Pages: 39-63
Country: Argentina
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Analítico, descriptivo
Spanish abstract El objetivo de este trabajo es identificar los determinantes de la reducción de uso del factor trabajo en el sector agropecuario argentino. Se focaliza la atención en los años 2002-2018, período comprendido entre los dos últimos Censos Nacionales Agropecuarios que presentan resultados confiables (el CNA 2008 quedó incompleto). La investigación pasa revista a las tendencias en cuanto a uso de trabajo y tamaño de empresa en Argentina, y presenta tres posibles hipótesis que explican los cambios observados: (a) sustitución de trabajo por capital, (b) cambio tecnológico ahorrador de mano de obra (labranza reducida y siembra directa) y (c) cambio en el tamaño de empresa y en el tipo de capital (maquinarias) utilizadas
English abstract The objective of this paper is to identify determinants of the reductions in the use of labor observed in Argentine agriculture. The paper focuses on the 2002-2018 period, using data from the last two publications of the Censo Nacional Agropecu-ario (the census undertaken in 2008 is incomplete). The paper summarizes trends of labor use and firm size in Argentina, and presents three possible hypothesis accounting for the observed changes: (a) capital-labor substitution, (b)labor-saving technical change (reduced and no-tillage), and (c)changes in the farm size and the types of capital (machines) used
Disciplines: Economía,
Administración y contaduría
Keyword: Economía agrícola,
Argentina,
Recursos humanos,
Trabajo,
Sector agropecuario,
Elasticidad de sustitución
Full text: https://revistas.uns.edu.ar/ee/article/view/2269/1514