Journal: | Enfermería universitaria |
Database: | PERIÓDICA |
System number: | 000372614 |
ISSN: | 1665-7063 |
Authors: | Balam Gómez, M1 Uicab Pool, G1 Uch Puc, P1 Sabido Barrera, J1 |
Institutions: | 1Universidad Autónoma de Yucatán, Facultad de Enfermería, Tizimín, Yucatán. México |
Year: | 2013 |
Season: | Oct-Dic |
Volumen: | 10 |
Number: | 4 |
Pages: | 125-132 |
Country: | México |
Language: | Español |
Document type: | Artículo |
Approach: | Analítico, descriptivo |
Spanish abstract | Objetivo: Evaluar las instalaciones y servicios en los comedores comunitarios e identificar percepciones y propuestas del personal y beneficiarios respecto al programa, en Tizimín, Yucatán, México. Métodos: Enfoque mixto para datos cuantitativos, se utilizaron instrumentos que evalúan condiciones e higiene, participaron 41 cocineras y 177 beneficiarios; para datos cualitativos, guía de entrevista semiestructurada, participaron 15 cocineras y 12 beneficiarios. Para el análisis cuantitativo se utilizó el paquete estadístico SPSS® versión 19 y el programa Excel® versión 2007; para el análisis cualitativo el sistema de categorización de datos. Resultados: Las condiciones de higiene e infraestructura no son adecuadas, las dietas no cubren las calorías para cada grupo de edad; resultados cualitativos: los menús contienen alimentos saludables pero la cantidad no es la ideal, para las cocineras y beneficiarios el programa es bueno, pero sugieren mejoras en las instalaciones y los materiales. Conclusiones: Los resultados cuantitativos y cualitativos concuerdan, se sugiere mejorar los espacios para cumplir con las normas básicas de funcionamiento |
English abstract | Objective: To assess installations and services in the communitarian dining facilities, and identify staff and beneficiaries perceptions and proposals regarding the Tizimín program, Yucatán, México. Methods: Mixed focus; for quantitative data the hygiene and instruments conditions were used with the participation of 41 cooks and 177 beneficiaries; while for qualitative data, a semi-structured interview was used with 15 cooks and 12 beneficiaries. For qualitative analysis, the SPSS® version 19 and Excel® version 2007 software programs were used; while for qualitative analysis, the data categorization system was used. Quantitative results: hygiene conditions and infrastructure are not adequate; diets do not cover the required calories for each age group. Results: Menus contain healthy meals but the amounts are not ideal. Cooks and beneficiaries consider that the program is good, but suggest improvements in the installations and materials. Conclusions: Both quantitative and qualitative results are in agreement. Improve the spaces is suggested in order to fulfill the basic functioning Norms |
Disciplines: | Medicina |
Keyword: | Medicina social, Salud pública, Alimentación, Salud comunitaria, Comedores comunitarios, Calidad del servicio |
Keyword: | Medicine, Public health, Social medicine, Feeding, Community health, Communitarian dining facilities, Quality of service |
Full text: | Texto completo (Ver HTML) |