Technologies and strategies for improving hair lamb fattening systems in tropical regions: a review



Document title: Technologies and strategies for improving hair lamb fattening systems in tropical regions: a review
Journal: Ecosistemas y recursos agropecuarios
Database: PERIÓDICA
System number: 000404609
ISSN: 2007-9028
Authors: 1
1
1
2
1
Institutions: 1Universidad Autónoma de Yucatán, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Mérida, Yucatán. México
2University of Natural Resources and Life Sciences, Viena. Austria
Year:
Season: May-Ago
Volumen: 3
Number: 8
Pages: 267-278
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Descriptivo, aplicado
Spanish abstract Este artículo es una revisión sobre los sistemas de engorda de corderos en regiones del trópico Mexicano y otros países. La alimentación de los corderos en los sistemas de engorda semi-intensivos está basada en el pastoreo con o sin suplementación, mientras que, en los sistemas intensivos está basada en concentrados. Los recursos forrajeros locales podrían ser una opción viable para la engorda de corderos, por sus bajos costos y la carne sana y de mejor calidad que resulta de esta estrategia de alimentación. Se sugiere desarrollar futuras evaluaciones de recursos forrajeros tropicales, con base en su calidad nutricional, disponibilidad y posibilidad de utilización. Diferentes razas de ovinos de pelo (Pelibuey, BlackBelly, Katahdin y Dorper y sus cruzas) han sido estudiadas en estos sistemas, pero falta definir la mejor estrategia de cruzamientos en las diferentes regiones del país. Los corrales elevados con piso de rejilla para los sistemas de engorda intensiva de corderos fueron introducidos recientemente en México y no existe evidencia científica sobre su evaluación productiva ni económica. Por lo tanto, es necesario fortalecer la generación de conocimiento y tecnología con metas y objetivos precisos, que proporcionen al productor soluciones tecnológicas con sólidas bases científicas y que al mismo tiempo sean económicamente viables, socialmente aceptables y ecológicamente sostenibles
English abstract This paper addresses a literature review of lamb fattening systems in tropical regions of Mexico and other countries. In semi-intensive systems, lamb feeding is based on grasslands, and supplementation may or may not be offered; in intensive systems, lamb feeding is based on concentrated feeds. Local fodder resources could be a viable option for lamb fattening due to their low cost and the better quality and healthy meat resulting from this feeding strategy. It is suggested that further evaluations of tropical fodder resources be developed, focusing on nutritional quality, availability and possible use. Several hair sheep breeds (Pelibuey, BlackBelly, Katahdin and Dorper and their crossbreeds) have been investigated under those systems. However, there remains a lack of definition on which could be the most suitable Cross-breeding strategy in different regions of the country. The raised slatted-floor cages used in intensive lamb fattening systems were just recently introduced in Mexico, and hence, there is no scientific evidence regarding their productive and economic evaluation. Therefore, there is a need to strengthen knowledge and generate technology with precise goals and objectives. By doing so, it is possible to deliver technological options with strong scientific bases that are economically viable, socially equitably and ecologically acceptable
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia
Keyword: Nutrición animal,
Ovinos y caprinos,
Zootecnia,
Corderos,
Engorda,
Genética,
Rentabilidad,
Trópico
Keyword: Veterinary medicine and animal husbandry,
Animal husbandry,
Animal nutrition,
Sheep and goats,
Lambs,
Fattening,
Genetics,
Rentability,
Tropics
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