Effects of temperature and salinity on inducing spawning in the eastern oyster (Crassostrea virginica) under laboratory conditions



Document title: Effects of temperature and salinity on inducing spawning in the eastern oyster (Crassostrea virginica) under laboratory conditions
Journal: Ecosistemas y recursos agropecuarios
Database: PERIÓDICA
System number: 000428140
ISSN: 2007-9028
Authors: 1
1
1
1
Institutions: 1Universidad Juárez Autónoma de Tabasco, División Académica de Ciencias Agropecuarias, Villahermosa, Tabasco. México
Year:
Season: Ene-Abr
Volumen: 5
Number: 14
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental
Spanish abstract La efectividad del choque térmico y choque de salinidad sobre el desove del ostión americano Crassostrea virginica fue llevado a cabo bajo condiciones de laboratorio. Los organismos fueron obtenidos en la laguna Machona, Sánchez Magallanes, Tabasco. Las temperaturas empleadas fueron 10, 15, 20, 25 and 30 oC y las salinidades de 10, 15, 20, 25 y 30 ups. Los mejores resultados en el desove se obtuvieron al emplear el choque de salinidad, el cual indujo el desove en 55% de los ostiones muestreados, siendo el número de machos que desovaron significativamente mayor que el de las hembras. El choque térmico fue menos efectivo con solo el 34% de organismos que desovaron y el número de hembras fue superior al de los machos. El tiempo óptimo para realizar el desove fue entre 11 y 15 min de exposición al choque de salinidad, mientras que para el choque térmico fue entre 16 y 20 min
English abstract The effectiveness of two stimuli (thermal and salinity shock) in inducing spawning in the eastern oyster Crassostrea virginica was tested under laboratory conditions. Organisms were obtained in Machona Lagoon, located in Sánchez Magallanes, Tabasco. Temperatures used were 10, 15, 20, 25 and 30 °C and the salinities were 10, 15, 20, 25 and 30 psu. The objective of this work was to determine the effects of salinity and thermal shock on spawning of C. virginica oyster. The best spawning results were obtained by using salinity shock, which induced spawning in 55% of the oysters tested, with the number of males that spawned being significantly higher than that of the females. Thermal shock was less effective with only 34% of organisms spawning and, unlike the salinity results, the number of females was higher than that of males. Temperatures of 30 oC or greater had a negative effect on spawning and was similar at a salinity of 30 psu. The optimum time for spawning was between 11 and 15 min of exposure to salinity shock, whilst for thermal shock it was between 16 and 20 min
Disciplines: Medicina veterinaria y zootecnia
Keyword: Otras especies de interés zootécnico,
Ostión,
Crassostrea virginica,
Desove
Keyword: Veterinary medicine and animal husbandry,
Species of commercial interest,
Oysters,
Crassostrea virginica,
Spawning
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