Hilling effect on yield and profitability of native potato cultivars



Document title: Hilling effect on yield and profitability of native potato cultivars
Journal: Corpoica ciencia y tecnología agropecuaria (Bogotá)
Database:
System number: 000532926
ISSN: 0122-8706
Authors: 1
1
1
Institutions: 1Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima. Perú
Year:
Season: Sep-Dic
Volumen: 21
Number: 3
Country: Colombia
Language: Español, inglés
Spanish abstract En el cultivo de papa, la oportunidad y el número de aporques tienen relación directa con el rendimiento, la calidad comercial y los costos de producción. El objetivo de esta investigación fue determinar el efecto del número de aporques en las características biométricas y agronómicas (altura de planta, número de tallos, número de estolones, rendimiento total, rendimiento comercial) y el índice de rentabilidad de tres cultivares nativos de papa: Huayro, Peruanita y Tumbay. Los factores estudiados fueron los tres cultivares de papa y dos momentos de aporque; el diseño fue de bloques completos al azar con arreglo factorial 3×2 en cuatro repeticiones. La interacción cultivar por número de aporques fue altamente significativa para las variables rendimiento total y rendimiento comercial. En los tres cultivares, al realizar uno o dos aporques se constató el efecto favorable en mayores rendimientos total y comercial. El cultivar Huayro obtuvo los mayores rendimientos total (kg/ha) y comercial (kg/ha) cuando fue aporcado en dos oportunidades (p < 0,001). Con el aporque cero se observaron pérdidas en el rendimiento total de 86,02%, 3,67% y 47,89% en los cultivares Huayro, Peruanita y Tumbay, respectivamente. En el análisis económico, el cultivar Tumbay, con un solo aporque, obtuvo el mayor índice de rentabilidad; un segundo aporque en los cultivares Huayro y Tumbay no se justifica económicamente.
English abstract In potato cropping, the opportunity and the number of hillings are directly related to yield, commercial quality, and production costs. The research was carried out with the aim of establishing the effect of the number of hillings on biometric and agronomic characteristics (plant height, number of stems, number of stolons, total yield, and commercial yield) and the profitability index of native potato cultivars. The factors under study were three native potato cultivars: Huayro, Peruanita, and Tumbay, and two hilling moments. The study was conducted under a completely randomized block design with a 3x2 factorial arrangement, and four repetitions. The cultivar interaction by the number of hillings carried out was highly significant for total yield and commercial yield. In the three cultivars, when carrying out one or two hillings, the favorable effect was found in higher total and commercial yields. Concerning the Huayro cultivar, the highest total (kg/ha) and commercial yields (kg/ha) were found when it was hilled on two occasions (p < 0.001). With zero hilling, total yield losses of 86.02 %, 3.67 %, and 47.89 % were observed in the cultivars Huayro, Peruanita, and Tumbay, respectively. In the economic analysis, the Tumbay cultivar recorded the highest rate of return with a single hilling. For the cultivars Huayro and Tumbay, a second hilling was economically unjustified.
Keyword: Aporque,
Papas,
Productividad,
Rendimiento de cultivos,
Técnicas de cultivo
Keyword: Crop yield,
Culture techniques,
Hilling,
Potatoes,
Productivity
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