The domestic pig (Sus scrofa domestica) as a model for evaluating nutritional and metabolic consequences of bariatric surgery practiced on morbid obese humans



Document title: The domestic pig (Sus scrofa domestica) as a model for evaluating nutritional and metabolic consequences of bariatric surgery practiced on morbid obese humans
Journal: Ciencia e investigación agraria
Database: PERIÓDICA
System number: 000322496
ISSN: 0304-5609
Authors: 1
1
Institutions: 1Pontificia Universidad Católica de Chile, Facultad de Agronomía e Ingeniería Forestal, Santiago de Chile. Chile
Year:
Season: Ago
Volumen: 36
Number: 2
Pages: 163-176
Country: Chile
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract La prevalencia de la obesidad ha aumentado dramáticamente durante las últimas dos décadas y más aún, pacientes con obesidad mórbida sufren habitualmente serios problemas médicos entre ellos, enfermedad cardiovascular. La terapia médica para la obesidad no ha dado buenos resultados en el tiempo y hoy día la Academia Nacional de las Ciencias ha aceptado como sano y efectivo el tratamiento quirúrgico como terapia para la obesidad. La cirugía bariátrica altera la anatomía y fisiología del tracto gastrointestinal como también el proceso digestivo debido a que incluye un componente restrictivo y/u otro malabsortivo. El presente artículo revisa los tipos y la evolución de la cirugía bariátrica realizada a humanos obesos y propone al modelo porcino como alternativa para practicar y probar nuevas técnicas quirúrgicas que en un futuro se realizarán a humanos. Así se muestra al cerdo como un modelo válido para evaluar consecuencias metabólicas y nutricionales de estos procedimientos, fundamentado en que el cerdo presenta similitudes en su anatomía, fisiología y bioquímica de su metabolismo. Finalmente se presenta una comparación sobre la digestion y absorción de macronutrientes. El objetivo de esta revisión es ilustrar el uso del modelo porcino para estudiar consecuencias metabólicas, digestion y absorción de nutrientes de pacientes humanos obesos que son sometidos a cirugía bariátrica y revisar cómo a través de estudios de digestibilidad de nutrientes sería posible estudiar dichos procesos
English abstract The prevalence of obesity has increased dramatically over the last 20 years. Moreover, morbid obese patients routinely suffer from serious medical problems, especially cardiovascular disease. Medical therapy for morbid obesity offers no substantial long-term benefit, and thus the first choice therapy for severe obesity is effectively surgery. Gastrointestinal surgery for obesity, also called bariatric surgery, alters the digestive process by limiting food intake and facilitating malabsorption of nutrients from the diet. This arricie reviews the types and evolution of morbid obesity surgery performed in humans and proposes the pig model as an alternative when practicing new surgical techniques or improving actual procedures, as well as to evaluate the metabolic consequences of these procedures. Based on similarities between humans and pigs in terms of their anatomical, physiological and metabolic characteristics, the pig also provides an opportunity to develop, evaluate specific techniques in open and laparoscopic surgery. Finally, a complete review of macronutrient digestion and absorption between pigs and humans is done in order to justify the use of this model. Therefore, the objective of this arricie was to ¿Illustrate the use of the pig as a model for studying nutrient digestion and absorption in humans who undergo bariatric surgery and to review how, through digestibility trials, a digestion and absorption assessment of nutrients should complement classical human assessments with surgery
Disciplines: Medicina
Keyword: Cirugía,
Medicina experimental,
Metabolismo y nutrición,
Obesidad,
Cirugía bariátrica,
Modelos animales,
Digestión,
Cerdos
Keyword: Medicine,
Experimental medicine,
Metabolism and nutrition,
Surgery,
Obesity,
Bariatric surgery,
Animal models,
Digestion,
Pigs
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