Journal: | Centro azúcar |
Database: | PERIÓDICA |
System number: | 000403864 |
ISSN: | 0253-5777 |
Authors: | Quezada Moreno, Walter Francisco1 Quezada Torres, Walter David2 Gallardo Aguilar, Irenia3 |
Institutions: | 1Universidad Técnica de Cotopaxi, La Maná, Cotopaxi. Ecuador 2Pontificia Universidad Católica del Ecuador, Ibarra, Imbabura. Ecuador 3Universidad Central "Marta Abreu" de Las Villas, Facultad de Química y Farmacia, Santa Clara, Villa Clara. Cuba |
Year: | 2016 |
Season: | Abr-Jun |
Volumen: | 43 |
Number: | 2 |
Pages: | 1-11 |
Country: | Cuba |
Language: | Español |
Document type: | Artículo |
Approach: | Analítico, aplicado |
Spanish abstract | El objetivo es incorporar soluciones mucilaginosas en la clarificación de jugos, como alternativa de mejora de los productos finales que se producen en la industria panelera. De un estudio realizado con 14 plantas con propiedades mucilaginosas, cinco especies vegetales. La Malva silvestre (Malva peruviana L.), Yausabara (Pavonia sepium A. StHil), Yausa (Abutilon insigne Planch), Cadillo negro (Triumfetta lappula L) y Falso Joaquín (Hibiscus rosa sinensis), estamparon los mejores resultados de turbidez como agentes clarificadores. Experimentalmente se ensayaron tres factores como: concentración de la solución, cantidad de solución añadido al jugo y temperatura de incorporación, en dos niveles, juzgado por la variable turbidez, como respuesta. Resultados de turbidez muestran que los factores ensayados, afectan significativamente en la clarificación del jugo (claros y brillantes) lográndose con las especies vegetales en su orden (Yausabara, Yausa Malva silvestre, Falso Joaquín y Cadillo negro) |
English abstract | The aim is to incorporate mucilaginous solutions in the juice clarification process as an alternative for improving the final products that are produced in the agribusiness panela in Ecuador. The study was conducted with 14 mucilaginous plants properties, five plant species: Mallow wild (Malva peruviana L.), Yausabara (Pavonia sepium A. St-Hil) Yausa (Abutilon famous Planch), black Cadillo (Triumfetta Lappula L) and False Joaquín (Hibiscus rosa-sinensis), it was obtained excellent results as clarifying agents. Three factors were assayed experimentally such as solution concentration, amount of solution added to the juice and incorporation temperature on two levels, judged by turbidity variable as a response. The results indicated that the factors tested affect significantly the juice clarification (clear and bright) and the best results were achieved with turbidity (Yausabara and Yausa Malva silvestre, Falso Joaquín y Cadillo negro) and with the combinations obtaining juices |
Disciplines: | Ingeniería, Biología |
Keyword: | Ingeniería química, Botánica, Caña de azúcar, Jugos, Mucílago, Clarificación, Turbidez |
Keyword: | Engineering, Biology, Chemical engineering, Botany, Sugar cane, Juices, Mucilage, Clarification, Turbidity |
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