Pasado y presente del uso de plantas silvestres con órganos subterráneos de almacenamiento comestibles en la Patagonia



Document title: Pasado y presente del uso de plantas silvestres con órganos subterráneos de almacenamiento comestibles en la Patagonia
Journal: Bonplandia
Database: PERIÓDICA
System number: 000352382
ISSN: 0524-0476
Authors: 1
2
Institutions: 1Universidad Nacional de Río Negro, Instituto de Investigaciones en Diversidad Cultural y Procesos de Cambio, Bariloche, Río Negro. Argentina
2Universidad Nacional del Comahue, Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente, Comahue, Neuquén. Argentina
Year:
Volumen: 20
Number: 2
Pages: 265-284
Country: Argentina
Language: Español
Document type: Artículo
Approach: Analítico, descriptivo
Spanish abstract El presente trabajo es la primara aproximación acerca del papel de las plantas con órganos de almacenamiento subterráneos comestibles (POAS) en la Patagonia, desde una perspectiva temporal y espacial, al integrar datos etnohistóricos y etnográficos actuales ligados al uso de las POAS. El 75 % de las 54 fuentes analizadas mencionan el uso de POAS en la alimentación humana de la Patagonia. Las POAS silvestres comestibles registradas ascienden a 51 especies, siendo mayor el conjunto de POAS con raíces comestibles. La estepa y zonas ecotonales resultaron las de mayor riqueza de POAS, probablemente vinculado a adaptaciones ecológicas de éstas a la aridez en el primer caso, como a la alta diversidad relativa que presentan los ecotonos, en el segundo. El registro etnohistórico mostró discontinuidades marcadas, siendo pocas las especies presentes por más de un siglo, destacándose la continuidad documental
English abstract The present work is a first approach to the study of the role of edible plants with underground storage organs (PUSO) in Patagonia, from both temporal and spatial perspectives, integrating ethnohistorical and current ethnographic data on the use of PUSO. Of the 54 sources studied, 75% mention the use of wild PUSO for human alimentation in Patagonia. There are 51 species of wild edible PUSO registered, the most common group being those with edible roots. The steppe and transition zones present the greatest richness of PUSO, probably because of ecological adaptations associated with drought in the former case, and the relatively high diversity typical of ecotones in the latter. Marked discontinuity of use was revealed by ethnohistorical registers, with few species present for longer than a century. Worthy of special mention are the documented continuity of A. tuberosa from the18th century up to the present time, and the recent incorporation of exotic species. When the ethnohistorical studies reviewed are compared with recent ethnobotanical field studies, dynamic use patterns are suggested, which over time have led to the abandonment of PUSO in alimentary practices in Patagonia. The unusual characteristics found with respect to temporal and spatial factors can be related both to specific local knowledge developed over time by Patagonian inhabitants, and the socio- political and academic circumstances of the different literature analysed
Disciplines: Biología,
Historia,
Antropología
Keyword: Botánica,
Historia regional,
Etnología y antropología social,
Recursos vegetales silvestres,
Patrones espacial y temporal,
Etnobotánica,
Datos etnohistóricos
Keyword: Biology,
History,
Anthropology,
Botany,
Regional history,
Ethnology and social anthropology,
Wild plant resources,
Temporal and spatial patterns,
Ethnobotany,
Ethnohistorical data
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