Stachytarpheta gesnerioides Cham.: chemical composition of hexane fraction and essential oil, antioxidant and antimicrobial activities



Document title: Stachytarpheta gesnerioides Cham.: chemical composition of hexane fraction and essential oil, antioxidant and antimicrobial activities
Journal: Boletín latinoamericano y del Caribe de plantas medicinales y aromáticas
Database: PERIÓDICA
System number: 000376179
ISSN: 0717-7917
Authors: 1
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3
1
Institutions: 1Universidade Federal de Juiz de Fora, Instituto de Ciencias Biologicas, Juiz de Fora, Minas Gerais. Brasil
2Universidade Federal de Juiz de Fora, Faculdade de Farmacia e Bioquimica, Juiz de Fora, Minas Gerais. Brasil
3Fundacao Oswaldo Cruz, Centro de Pesquisas Rene Rachou, Belo Horizonte, Minas Gerais. Brasil
Year:
Season: Nov
Volumen: 11
Number: 6
Pages: 542-548
Country: Chile
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, analítico
Spanish abstract Se han investigado la composición química de la fracción hexánica (FH) y aceite esencial (AE) de Stachytarpheta gesnerioides (Verbenaceae) por GC-MS, el contenido de fenoles totales y flavonoides. La capacidad antioxidante y actividad antimicrobiana fueron investigadas en cinco extractos de hojas de S gesnerioides. Extractos acuosos y etanolico fueron preparados por la maceración dinámica y extracción continua en Soxhlet con hexano, acetato de etilo y metanol. Las fracciones AE y FH están compuestas principalmente por guaiol. La fracción FH es también rica en α-pineno. El contenido de fenoles totales varió desde 0,85 hasta 22,74 mg de ácido gálico/100 mg de extracto seco (Folin-Ciocalteu). La concentración total de flavonoides varió desde 0,68 hasta 13,65 mg en equivalentes de rutina/100 mg de extracto seco, que se detectó mediante reacción con cloruro de aluminio al 8%. El extracto de acetato de etilo (CI50=9,41g/ml) enseño la más grande actividad antioxidante. Los extractos se encontraron eficazes para inhibir los microorganismos ensayados
English abstract In the present study we investigated the chemical composition of hexane fraction and essential oil of Stachytarpheta gesnerioides (Verbenaceae) by GC-MS, total phenol and flavonoid contents. The antioxidant capacity and antimicrobial activity were investigated in five extracts of leaves of S. gesnerioides. Aqueous and 100% ethanol extracts were prepared by dynamic maceration. Hexane, ethyl acetate and methanol extracts were prepared by Soxhlet extraction. The essential oil (EO) and hexane fraction (HF) are mainly composed by guaiol. Moreover, the HF is also rich in the monoterpene α-pinene. The total phenol content ranged from 0.85 to 22.74 mg gallic acid equivalent /100mg dry extract at Folin–Ciocalteu’s reagent method. The total flavonoid concentration ranged from 0.68 to 13.65 mg rutin equivalent /100mg dry extract, detected using 8% aluminium chloride. The ethyl acetate extract (IC50=9.41 μg/ml) showed the highest antioxidant activity. The extracts were found to be effective to inhibit the microorganisms tested
Disciplines: Biología,
Química
Keyword: Botánica,
Fitoquímica,
Stachytarpheta gesnerioides,
Verbenaceae,
Espectrometría,
Cromatografía,
Flavonoides,
Fenoles totales,
Plantas medicinales,
Antioxidantes,
Antibióticos
Keyword: Biology,
Chemistry,
Botany,
Phytochemistry,
Stachytarpheta gesnerioides,
Verbenaceae,
Spectrometry,
Chromatography,
Flavonoids,
Total phenols,
Antioxidants,
Antimicrobial activity,
Medicinal plants
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