Morpho-anatomical analysis for the quality evaluation in “oregano” commercial samples of Buenos Aires City (Argentina)



Document title: Morpho-anatomical analysis for the quality evaluation in “oregano” commercial samples of Buenos Aires City (Argentina)
Journal: Boletín latinoamericano y del Caribe de plantas medicinales y aromáticas
Database: PERIÓDICA
System number: 000375177
ISSN: 0717-7917
Authors: 1
1
1
1
1
Institutions: 1Universidad de Buenos Aires, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Buenos Aires. Argentina
Year:
Season: Ene
Volumen: 13
Number: 1
Pages: 20-30
Country: Chile
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Descriptivo, aplicado
Spanish abstract En Argentina se comercializan especies de Origanum L. (Lamiaceae) principalmente como condimentos. Con el objetivo de evaluar la calidad de oréganos se realizó un muestreo sobre doce marcas comercializadas en la Ciudad de Buenos Aires. Se examinaron los envases y caracteres organolépticos de las muestras; se separaron los componentes bajo lupa y se calcularon sus porcentajes. Posteriormente, se realizó un análisis microscópico mediante la obtención y observación de macerados. Los estudios realizados revelaron la presencia de material extraño, constituido mayormente por tallos propios y por salvado de cereal en algunas muestras. Los porcentajes hallados resultaron superiores a los sugeridos por el Código Alimentario Argentino. Se concluye que la materia extraña ocasiona una disminución de las partes usadas, introduce adulterantes e incide negativamente sobre la calidad del producto. La metodología implementada en este estudio contribuye al control del orégano destinado al comercio
English abstract Species of Origanum L. (Lamiaceae) are traded in Argentina mainly as flavorings. With the aim of evaluating the quality in "oreganos", a random sampling of twelve trademarks commercialized in Buenos Aires City was performed. The packaging and organoleptic characters of the samples were examined; the components were separated under stereomicroscope and calculated the percentages. Subsequently, a microscopic analysis by obtaining and observing macerations was undertaken. The studies conducted revealed the presence of foreign matter mainly composed of own stems and bran cereal in some samples. The percentages found were higher than those suggested by the Argentinean Food Codex. We conclude that the foreign matter causes a reduction in the plant parts used, introduces adulterants and negatively affects the quality of the product. The methodolgy used in this study contributes to a better control over the “orégano” for trade
Disciplines: Química
Keyword: Biología,
Botánica,
Especias,
Origanum,
Orégano,
Muestras comerciales,
Calidad,
Argentina
Keyword: Chemistry,
Botany,
Spices,
Origanum,
Oregano,
Commercial samples,
Quality,
Argentina,
Biology
Full text: Texto completo (Ver PDF)