An HPLC-UV and HPLC-ESI-MS based method for identification of anti- inflammatory triterpenoids from the extracts of Ugni molinae



Document title: An HPLC-UV and HPLC-ESI-MS based method for identification of anti- inflammatory triterpenoids from the extracts of Ugni molinae
Journal: Boletín latinoamericano y del Caribe de plantas medicinales y aromáticas
Database: PERIÓDICA
System number: 000376155
ISSN: 0717-7917
Authors: 1
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Institutions: 1Universidad de Chile, Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas, Santiago de Chile. Chile
Year:
Season: Ene
Volumen: 12
Number: 1
Pages: 108-116
Country: Chile
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, analítico
Spanish abstract El objetivo de este trabajo fue establecer un método analítico para determinar la presencia de los triterpenoides responsables de la actividad anti-inflamatoria de las hojas de Ugni molinae (murtilla). Fueron preparados los extractos seriados de EtOAc (EAE) y etanólico (TEE) desde sus hojas, obteniendo desde el TEE por primera vez una sub-fracción rica en triterpenoides (TF). Se demostró la actividad anti-inflamatoria tópica del TF por el modelo de edema de oreja de ratón inducida por TPA (43,3% a 1 mg/oreja), la cual fue comparada con las de los EAE (83,1 ± 3,2%) y TEE (78,3 ± 11,8%) determinadas en nuestros estudios previos. Dichos extractos fueron caracterizados en sus triterpenoides por CLAE-UV y CLAE-IES-MS. Demostramos que el TF contiene triterpenoides responsables en parte de la actividad anti-inflamatoria, entre ellos, los ácidos madecásico y maslínico, reportados por primera vez para esta especie. Se informan además las DE50 para los ácidos madecásico y alfitólico
English abstract The aim of this study was to establish an analytical method to detect the presence of the responsible triterpenoids of the anti-inflammatory activity of the leaves of Ugni molinae (murtilla). Successive leaves extracts of EtOAc (EAE) and ethanol (TEE) were prepared, obtaining for the first time from TEE a triterpenoid-rich sub-fraction (TF). The topical anti-inflammatory activity of TF was assessed (43.3% at 1 mg/ear) by means of the TPA-induced mouse ear oedema model, which was compared to EAE (83.1 ± 3.2%) and TEE (78.3 ± 11.8%) activities, both previously evaluated by us. These extracts were characterized in their triterpenoids by HPLC-UV and HPLC-ESI-MS. We demonstrated that TF has triterpenoids responsible in part of the anti-inflammatory activity, among them, madecassic and maslinic acids. These two compounds have been reported for the first time for this species. ED50 for madecassic and alphitolic acids are also here reported
Disciplines: Biología,
Química
Keyword: Botánica,
Fitoquímica,
Ugni molinae,
Actividad antiinflamatoria,
Triterpenoides,
Métodos analíticos,
CLAE UV,
CLAE-IES-MS,
Plantas medicinales,
HPLC-ESI-MS,
HPLC-UV
Keyword: Biology,
Chemistry,
Botany,
Phytochemistry,
Ugni molinae,
Anti-inflammatory activity,
Triterpenoids,
Analytical methods,
HPLC-UV analysis,
HPLC-ESI-MS,
Medicinal plants
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