Physicochemical and microbiological characterization, and evaluation of the antibacterial and antioxidant activity of propolis produced in two seasons and two areas of the eastern edge of the Sonoran Desert



Document title: Physicochemical and microbiological characterization, and evaluation of the antibacterial and antioxidant activity of propolis produced in two seasons and two areas of the eastern edge of the Sonoran Desert
Journal: Biotecnia
Database: PERIÓDICA
System number: 000439265
ISSN: 1665-1456
Authors: 1
1
1
Institutions: 1Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C., Hermosillo, Sonora. México
Year:
Volumen: 22
Number: 3
Country: México
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, analítico
Spanish abstract Esta investigación determinó los efectos de la estación y el área de colecta sobre la calidad fisicoquímica y microbiológica del propóleos crudo, y la actividad biológica de los extractos de propóleos. El contenido de compuestos fenólicos totales (CFT) y de flavonoides totales (CFvT) fue medido en los extractos de propóleos; así como la actividad antioxidante, mediante la actividad de eliminación de radicales libres (AERL) y la habilidad de poder reductor (HPR). La actividad antibacteriana se determinó contra bacterias Gram-positivas (Staphylococcus aureus y Listeria monocytogenes) y Gram-negativas (Escherichia coli y Salmonella typhimurium). Los resultados mostraron que la estación afecta las propiedades fisicoquímicas, sin encontrarse diferencias en los recuentos microbianos del propóleos crudo. Los extractos recolectados en ambas regiones durante el verano tuvieron el mayor efecto contra S. aureus (>17 mm de zona de inhibición). Además, los extractos de propóleos de la zona 2 y recolectados durante el verano mostraron el mayor CFT and CFvT (>150 y 250 mg/g, respectivamente), así como la más alta AERL (>70% de inhibición de radicales libres) y HPR (>0.2 abs). En conclusión, la estación y área de colecta afectan las propiedades fisico-químicas y bioactividad de los extractos de propóleos
English abstract This study determined the effects of season and collection location on physicochemical quality and microbiological properties of raw propolis, and the biological activity of propolis extracts. The total phenolic compounds (TPC) and total flavonoid content (TFC) were measured, and antioxidant activity was evaluated by the freeradical scavenging activity (FRSA) and reducing power ability (RPA). The antibacterial activity was determined against Gram-positive (Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes) and Gram-negative (Es-cherichia coli and Salmonella typhimurium) bacteria. The results showed that season affect physicochemical properties, but no different in microbial counts of raw propolis. Propolis extracts collected in both regions during summer had the greatest effect against S. aureus (>17 mm of inhibition zone). In addition, propolis extracts from location 2 and collected during summer exhibit the highest TPC and TFC (>150 and 250 mg/g, respectively), as well as highest FRSA (>70% of radical inhibition) and RPA (>0.2 abs). In conclusion, the season and collection location affect the physicochemical properties of propolis and extract bioactivities of propolis
Disciplines: Química
Keyword: Fitoquímica,
Propóleos,
Compuestos fenólicos,
Antibacterianos,
Antioxidantes
Keyword: Phytochemistry,
Propolis,
Phenolic compounds,
Antibacterial activity,
Antioxidants
Full text: https://biblat.unam.mx/hevila/Biotecnia/2020/vol22/no3/6.pdf Texto completo (Ver HTML) Texto completo (Ver PDF)