In vitro response of Colletotrichum to chitosan. Effect on incidence and quality on tropical fruit. Enzymatic expression in mango



Document title: In vitro response of Colletotrichum to chitosan. Effect on incidence and quality on tropical fruit. Enzymatic expression in mango
Journal: Acta agronómica
Database: PERIÓDICA
System number: 000427159
ISSN: 0120-2812
Authors: 1
2
1
1
1
Institutions: 1Instituto Tecnológico de Tepic, Laboratorio Integral de Investigación en Alimentos, Tepic, Nayarit. México
2Instituto Politécnico Nacional, Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, Yautepec, Morelos. México
Year:
Season: Abr-Jun
Volumen: 66
Number: 2
Pages: 282-289
Country: Colombia
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental, aplicado
Spanish abstract Colletotrichum se considera uno de los géneros de hongos con mayor diversidad de especies fitopatógenas fúngicas, y con un amplio rango de hospederos que incluyen frutos tropicales. En este estudio, la concentración de quitosano aplicada fue un factor clave en la inhibición in vitro de los tres aislados de Colletotrichum siendo el más sensible el aislado de plátano. La germinación fue el estado de desarrollo que se afectó más por la aplicación de este polímero. Al final del periodo de almacenamiento de 10 días, el control de la antracnosis en la guanábana, mango y plátano fue considerable con la aplicación de quitosano al 1.0%, con una inhibición del 80 a 100%. Asimismo, el proceso de maduración con y sin quitosano fue en general similar. La actividad de las enzimas peroxidasa (POD) y polifenol oxidasa (PFO) se observó únicamente en frutos de mango cv. 'Tommy Atkins' inoculados o no con Colletotrichum, los resultados mostraron que la actividad de ambas enzimas fue mayor en los tratamientos con quitosano y la concentración de 1% fue capaz de inducir expresión de los genes de POD y PFO hasta las 24 h
English abstract Colletotrichum is considered one of the fungal genera with the greatest diversity of species of phytopathogenic fungi and with a wide range of hosts including tropical fruits. In this study, the concentration of chitosan applied was a key factor in the in vitro inhibition of the three Colletotrichum isolates with the most sensitive being the one from banana. Germination was the development stage most affected by the application of this polymer. At the end of 10 days of storage, control of anthracnose in soursop, mango and banana fruit was considerable with the application of 1 % chitosan, with 80 to 100 % inhibition. Likewise, the ripening process of fruit with and without chitosan was generally similar. Activity of the peroxidase (POD) and polyphenol oxidase (PPO) enzymes was observed only in fruit of mango cv. 'Tommy Atkins,' inoculated and non-inoculated with C. gloeosporioides, the activity of both enzymes was higher in the chitosan treatments and the 1.0 % concentration was able to induce gene expression of POD and PPO, occurring until 24 h
Disciplines: Agrociencias,
Biología
Keyword: Frutales,
Fitopatología,
Hongos,
Anonna muricata,
Mangifera indica,
Musa acuminata,
Colletotrichum,
Quitosano,
Antracnosis,
Peroxidasas,
Polifenol oxidasa,
Enzimas
Keyword: Fruit trees,
Fungi,
Phytopathology,
Anonna muricata,
Mangifera indica,
Musa acuminata,
Colletotrichum,
Chitosan,
Anthracnose,
Peroxidase,
Polyphenol oxidase,
Enzymes
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