Monitoring of the white spot syndrome virus (WSSV) in Argentine red shrimp (Pleoticus muelleri) samples during 2010-2014 in Argentina



Título del documento: Monitoring of the white spot syndrome virus (WSSV) in Argentine red shrimp (Pleoticus muelleri) samples during 2010-2014 in Argentina
Revue: Marine and fishery sciences
Base de datos:
Número de sistema: 000549150
ISSN: 2683-7951
Autores: 1
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Instituciones: 1Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero (INIDEP), Paseo Victoria Ocampo Nº 1, Escollera Norte, B7602HSA - Mar del Plata, Argentina,
Año:
Volumen: 32
Número: 1
Paginación: 19-30
País: Argentina
Idioma: Inglés
Resumen en inglés Argentine red shrimp (Pleoticus muelleri) fishery, one of the most important in the Argentine Sea, exceeded in 2016 50% of the total value of fishing exports. The implementation and development of health controls are requirements of international trade. Among the pathogens that affect crustaceans is the White spot syndrome virus (WSSV) and, according to the World Organisation for Animal Health (OIE), it is a mandatory reportable disease. Due to the need to count on scientific information to establish the sanitary state of the resource with respect to WSSV, the aim of this work was to continuously monitor the viral infection in wild red shrimp. Samples caught in areas close to Rawson port and San Jorge Gulf during 2010-2014 were studied. The total of 506 specimens analized with the nested PCR technique using the IQ2000TM WSSV Commercial Kit, a method validated by the OIE, were virus negative. It is concluded that during the five years of continuous monitoring there was no evidence of WSSV in Argentine red shrimp. In this study a scientific data base that would help to guarantee the sanitary quality and international trade for said fishery of commercial interest in Argentina is offered. In addition, tools that would allow to protect the product against possible sanctions and unnecessary trade barriers are provided.
Resumen en español La pesquería de langostino (Pleoticus muelleri), una de las más importantes del Mar Argentino, superó en 2016 el 50% del valor total de las exportaciones pesqueras. La implementación y desarrollo de controles sanitarios son requisitos del comercio internacional. Entre los patógenos que afectan a los crustáceos se encuentra el virus del síndrome de la mancha blanca (White spot syndrome virus: WSSV) y, según lo establecido por la Organización Mundial de Sanidad Animal (OIE), la enfermedad es de declaración obligatoria. Debido a la necesidad de contar con datos científicos para establecer el estado sanitario del recurso respecto del WSSV, el objetivo del presente trabajo fue relevar en forma continua la infección viral en langostinos salvajes. Se trabajó con muestras capturadas durante 2010-2014 en áreas cercanas a puerto Rawson y el Golfo San Jorge. El total de 506 ejemplares analizados con la técnica de PCR anidada utilizando el Kit Comercial IQ2000TM WSSV, método validado por la OIE, resultaron negativos al virus. Se concluye que en los cinco años de monitoreo continuo no se evidenció presencia de WSSV en langostino. Este estudio ofrece una base de datos científicos que ayudaría a garantizar la calidad sanitaria y el comercio internacional de esta pesquería de interés comercial en la Argentina. Además, proporciona herramientas que permitirán proteger el producto ante posibles sanciones y barreras comerciales innecesarias.
Palabras clave: Virus del síndrome de la mancha blanca (WSSV),
langostino,
Pleoticus muelleri,
controles sanitarios,
Rawson,
Golfo de San Jorge,
Argentina
Keyword: White spot syndrome virus (WSSV),
Argentine red shrimp,
Pleoticus muelleri,
health controls,
Rawson,
San Jorge Gulf,
Argentina
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