New raw material for activated carbon: I. Methylene blue adsorption on activated carbon prepared from Khaya senegalensis fruits



Título del documento: New raw material for activated carbon: I. Methylene blue adsorption on activated carbon prepared from Khaya senegalensis fruits
Revue: Ciencia e investigación agraria
Base de datos: PERIÓDICA
Número de sistema: 000320882
ISSN: 0304-5609
Autores: 1
1
2
3
4
Instituciones: 1Ahmadu Bello University, Department of Chemistry, Zaria. Nigeria
2University of Benin, Centre for Biomaterial Research, Benin. Nigeria
3Obafemi Awolowo University, Department of Chemistry, Ife, Osun. Nigeria
4Delta State University, Department of Chemistry, Abraka, Delta State. Nigeria
Año:
Periodo: Ene-Abr
Volumen: 36
Número: 1
Paginación: 107-114
País: Chile
Idioma: Inglés
Tipo de documento: Artículo
Enfoque: Experimental, aplicado
Resumen en español Activated carbons were prepared from Khaya senegalensis fruits. Carbonization and activation temperatures were 500°C and 800°C, respectively, at residence time of 5 min for each process. Activating agents were 1M each of NaCI, KCl, CaCl2, MgCl2.6H2O, Na2CO3 K2CO3 H2SO4, and ZnCl2. Particle size was 125 um and adsorption studies were carried out using methylene blue in aqueous solution as adsórbate through fixed beds in micro columns. Equilibrium data were analyzed using adsorption intensity and capacity parameters from the Freundlich isotherms as well as breakthrough curves. Results were compared with performances of commercial animal charcoal and granular activated carbon. The results suggest that K senegalensis fruits are suitable raw matenals for producing activated carbons. The NaCI activated carbon has the best adsorption characteristics which are better than the commercial products
Resumen en inglés Carbón activado se preparó a partir de frutos de Khaya senegalensis. Las temperaturas de carbonización y activación fueron 500 y 800°C, respectivamente, con un tiempo de exposición de 5 min para cada proceso. Los agentes activantes fueron 1M de NaCl, KCl, CaCl2, MgCl2.6H2O, Na2CO3 K2CO3 H2SO4, o ZnCl2. El tamaño de partícula fue 125 um. Los estudios de adsorción se realizaron empleando azul de metileno en solución acuosa como adsorbente a través de substratos fijos en microcolumnas. La información de equilibrio se analizó empleando parámetros de intensidad y capacidad de adsorción de las isotermas de Freundlich como también las curvas de quiebre. Los resultados se compararon con el comportamiento de carbon comercial de origen animal y carbon activado granulado. Los resultados sugieren que los frutos de K senegalensis son apropiados como materia para producir carbon activado. El carbon activado con NaCl tuvo la mejor adsorción y resultó mejor que el producto comercial
Disciplinas: Agrociencias,
Biología
Palabras clave: Plantas para uso industrial,
Angiospermas,
Carbón activado,
Carbonización,
Adsorción,
Khaya senegalensis
Keyword: Agricultural sciences,
Biology,
Plants for industrial use,
Angiosperms,
Activated carbon,
Carbonization,
Adsorption,
Khaya senegalensis
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