Revue: | Ciencia e investigación agraria |
Base de datos: | PERIÓDICA |
Número de sistema: | 000320882 |
ISSN: | 0304-5609 |
Autores: | Gimba, Casmir E1 Ocholi, Odike1 Egwaikhide, Peter A2 Muyiwa, Turoti3 Akporhonor, Emmanuel E4 |
Instituciones: | 1Ahmadu Bello University, Department of Chemistry, Zaria. Nigeria 2University of Benin, Centre for Biomaterial Research, Benin. Nigeria 3Obafemi Awolowo University, Department of Chemistry, Ife, Osun. Nigeria 4Delta State University, Department of Chemistry, Abraka, Delta State. Nigeria |
Año: | 2009 |
Periodo: | Ene-Abr |
Volumen: | 36 |
Número: | 1 |
Paginación: | 107-114 |
País: | Chile |
Idioma: | Inglés |
Tipo de documento: | Artículo |
Enfoque: | Experimental, aplicado |
Resumen en español | Activated carbons were prepared from Khaya senegalensis fruits. Carbonization and activation temperatures were 500°C and 800°C, respectively, at residence time of 5 min for each process. Activating agents were 1M each of NaCI, KCl, CaCl2, MgCl2.6H2O, Na2CO3 K2CO3 H2SO4, and ZnCl2. Particle size was 125 um and adsorption studies were carried out using methylene blue in aqueous solution as adsórbate through fixed beds in micro columns. Equilibrium data were analyzed using adsorption intensity and capacity parameters from the Freundlich isotherms as well as breakthrough curves. Results were compared with performances of commercial animal charcoal and granular activated carbon. The results suggest that K senegalensis fruits are suitable raw matenals for producing activated carbons. The NaCI activated carbon has the best adsorption characteristics which are better than the commercial products |
Resumen en inglés | Carbón activado se preparó a partir de frutos de Khaya senegalensis. Las temperaturas de carbonización y activación fueron 500 y 800°C, respectivamente, con un tiempo de exposición de 5 min para cada proceso. Los agentes activantes fueron 1M de NaCl, KCl, CaCl2, MgCl2.6H2O, Na2CO3 K2CO3 H2SO4, o ZnCl2. El tamaño de partícula fue 125 um. Los estudios de adsorción se realizaron empleando azul de metileno en solución acuosa como adsorbente a través de substratos fijos en microcolumnas. La información de equilibrio se analizó empleando parámetros de intensidad y capacidad de adsorción de las isotermas de Freundlich como también las curvas de quiebre. Los resultados se compararon con el comportamiento de carbon comercial de origen animal y carbon activado granulado. Los resultados sugieren que los frutos de K senegalensis son apropiados como materia para producir carbon activado. El carbon activado con NaCl tuvo la mejor adsorción y resultó mejor que el producto comercial |
Disciplinas: | Agrociencias, Biología |
Palabras clave: | Plantas para uso industrial, Angiospermas, Carbón activado, Carbonización, Adsorción, Khaya senegalensis |
Keyword: | Agricultural sciences, Biology, Plants for industrial use, Angiosperms, Activated carbon, Carbonization, Adsorption, Khaya senegalensis |
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