Expression of the acidic ribosomal stalk P proteins is affected differently by the growth conditions in Saccharomyces cerevisiae



Document title: Expression of the acidic ribosomal stalk P proteins is affected differently by the growth conditions in Saccharomyces cerevisiae
Journal: Salus
Database: PERIÓDICA
System number: 000342924
ISSN: 1316-7138
Authors: 1
1
1
Institutions: 1Universidad Autónoma de Madrid, Centro de Biología Molecular, Madrid. España
Year:
Volumen: 12
Pages: 57-63
Country: Venezuela
Language: Inglés
Document type: Artículo
Approach: Experimental
Spanish abstract Las proteínas ácidas del tallo ribosomal, llamadas proteínas P en eucariotes, se acumulan en forma libre en el citoplasma porque escapan del control estricto que asegura la síntesis de cantidades equimoleculares de los componentes ribosomales. En adición, se ha propuesto que en levadura, la traducción puede ser regulada por la composición del ribosoma con respecto a las cuatro proteínas P presentes en este organismo. Para avanzar en el análisis de los mecanismos de control de las cuatro proteínas P en Saccharomyces cerevisiae, se han estudiado los efectos de diferentes alteraciones metabólicas en su expresión usando el gen lacZ como reportero. En primer lugar se establecieron las características de los diferentes constructos, el tamaño de las regiones promotoras y codificantes, para expresión máxima de fusiones proteínaP-LacZ. Entones, usando los mejores constructos, se examinó la expresión de las proteínas quiméricas en diferentes situaciones metabólicas: durante el ciclo de crecimiento, cuando se usaron diferentes fuentes de carbono y frente a cambios de temperatura. Los resultados indican que las proteínas P dejan de ser sintetizadas antes de que las células entren en fase estacionaria. Además, la expresión de cada una de las proteínas P es afectada en forma diferente por las condiciones metabólicas, ya sea por cambio de nutrientes o por alteraciones de temperatura. En esta forma, el patrón de expresión de las cuatro proteínas, por tanto, su proporción relativa en la célula, son específicas para una situación metabólica dada. Estos resultados son compatibles con la propuesta de que la levadura, mediante regulación de la composición de las proteínas ribosomales P, puede ajustar la capacidad traduccional de sus ribosomas para hacerla óptima en cada situación metabólica
English abstract The ribosomal acidic proteins, called P proteins in eukaryotes, accumulate free in the cytoplasm due to the fact that they escape from the strict control that assure the synthesis of equimolecular amounts of the ribosomal components. In addition, it has been proposed that in yeast, translation may be regulated by the composition of the ribosome with respect to the four P proteins present in this organism. As a step forward in the analysis of the mechanisms controlling the expression of the four yeast P proteins in Saccharomyces cerevisiae, the effect of different metabolic alterations on their expression has been studied using the lacZ gene as a reporter. The first thing was to establish the characteristics of the constructs, the size of the promoter and encoding regions, for maximum expression of the P protein-lacZ fusions. Then, using the best possible constructs, the expression of the protein chimeras was monitored in these different metabolic situations: during the growth cycle, when using different carbon sources and upon temperature shifts. The results indicate that the P proteins stop being synthesized before the cells enter stationary phase. Moreover, the expression of each one of the four P proteins is affected differently by the metabolic conditions, either by nutritional changes or by temperature alterations. In this way, the pattern of expression of the four proteins, and therefore their relative proportion in the cell, is specific for a given metabolic situation. These results are compatible with the proposal that the yeast, by regulating the ribosomal P protein composition, can adjust the translational capacity of the particles to make it optimal in each metabolic condition
Disciplines: Medicina,
Biología
Keyword: Salud pública,
Hongos,
Saccharomyces cerevisiae,
Ribosomas,
Síntesis,
Proteínas
Keyword: Medicine,
Biology,
Public health,
Fungi,
Saccharomyces cerevisiae,
Ribosomes,
Synthesis,
Proteins
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