Journal: | Salud pública de México |
Database: | PERIÓDICA |
System number: | 000405415 |
ISSN: | 0036-3634 |
Authors: | Hernández Garduño, Eduardo1 Gómez García, Eva1 Campos Gómez, Saúl1 |
Institutions: | 1Instituto de Seguridad Social del Estado de México y Municipios, Centro Oncológico Estatal, Toluca, Estado de México. México |
Year: | 2017 |
Season: | Ene-Feb |
Volumen: | 59 |
Number: | 1 |
Pages: | 68-75 |
Country: | México |
Language: | Inglés |
Document type: | Estadística o encuesta |
Approach: | Analítico |
Spanish abstract | Objetivo: Determinar las tendencias temporales de prevalencia del uso de leña utilizada para cocinar (ULPC) y características del hogar que lo predicen. Material y métodos:. Los estimados se obtuvieron de los censos 1990, 2000 y 2010 y de la encuesta nacional de 2012-2013. Resultados: En el periodo 2012-2013, 9.5% de los 66 321 hogares y 10.9% de sus 252 011 residentes usaron LPC. La prevalencia fue mayor en áreas rurales (40.5%) que las urbanas (1.5%), p<0.0001. De 1990 a 2013 el ULPC disminuyó 53% en todo el país y 28.6% en áreas rurales. Contrariamente, el uso de gas incrementó 17.5 y 52.7% respectivamente. Los predictores del ULPC fueron el vivir en áreas rurales o suburbanas, y aquellos asociados al nivel socioeconómico bajo. Conclusión: El ULPC ha disminuido pero a ritmo lento en las áreas rurales de México. Mejorar las características del hogar y nivel socioeconómico pudiera disminuir el ULPC a mayor ritmo |
English abstract | Objective: To determine prevalence trends of using Wood as the Main Cooking Fuel (WMCF) in Mexico and household characteristics that predict its use. Materials and methods: Estimates were obtained from the 1990, 2000 and 2010 censuses and from a national survey performed in 2012 and 2013. Results: In 2012-2013, 9.5% of the 66 321 surveyed households and 10.9% of their 252 011 residents used WMCF. Prevalence was higher in rural (40.5%) than urban areas (1.5%), p<0.0001. From 1990 to 2013 wood use decreased by 53% overall and by 28.6% in rural areas, gas use increased respectively by 17.5 and 52.7%. Predictors of using WMCF were living in rural or suburban areas and those associated with low socioeconomic status. Conclusion: Use of WMCF has decreased substantially in Mexico but at a slower pace in rural areas. Improving household characteristics and socioeconomic status may decrease use of WMCF at a higher rate |
Disciplines: | Medicina |
Keyword: | Salud pública, Leña, Cocina, Prevalencia, Hogar, Factores socioeconómicos |
Keyword: | Medicine, Public health, Wood, Cooking, Prevalence, Home, Socioeconomic factors |
Full text: | Texto completo (Ver HTML) |